latinica  ћирилица
03/09/2021 |  15:47 | Аутор: СРНА

Издвојено додатних 8,2 милиона КМ за санацију посљедица временских неприлика

Влада Републике Српске је посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Агенције за аграрна плаћања закључно са августом ове године издвојила додатних 8,2 милиона КМ за санацију посљедица временских неприлика, поремећаја на тржишту и одржања инвестиционог циклуса.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из ресорног министарства је, након критике опозиционих партија на том плану, саопштено да је средствима Аграрног буџета и Компензационог фонда обезбијеђено 17,7 милиона КМ за подршку инвестицијама.

- Укупно ће бити подржано 1.787 корисника. У том смислу, за набавку нове пољопривредне механизације биће уложено 9,6 милиона КМ за 1.262 корисника, за инвестиције у сточарској производњи 2,7 милиона КМ за 180 корисника, за инвестиције у биљној производњи 1,2 милиона КМ за 248 корисника, као и 3,8 милиона КМ за инвестиције у прераду пољопривредних производа за 87 корисника - наводе из ресорног министарства.

Они истичу да је Влада због повећане цијене сточне хране издвојила додатних два милиона КМ узгајивачима свиња, при чему је обрачуната премија у износу од 43 КМ по грлу.

- И ова средства су већ исплаћена произвођачима - нагласили су у Министарству.

За штету од мраза исплаћено је 865.605 КМ за више од хиљаду произвођача воћа и 2.100 хектара засада оштећених од прољећног мраза, те је издвојено додатних 500.000 КМ за занављање воћних засада.

- За потребе инвестиција у пројекте наводњавања на име припреме техничке документације и изградње система за наводњавање у периоду 2013-2020 укупно је уговорено 44,33 милиона КМ, од тога из кредита Свјетске банке 30,02 милиона КМ, док је учешће локалних заједница 4,17 милиона КМ, а Владе 10,14 милиона. Такође, за потребе индивидуалних система за наводњавање из средстава Аграрног буџета се издваја 0,5 милиона КМ годишње - наведено је у саопштењу.

Из ресорног министарства су указали да се све ове и остале мјере које реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде реализују у складу са стратешким документима за које Влада ангажује домаће научне институције са релевантним међународним референцама.

- Опозиционе представнике којима су пуна уста бриге за домаћу пољопривреду и пољопривреднике позивамо да, умјесто празних ријечи и дезинформација, предузму конкретне активности на њиви, у селу, мјесној заједници, локалном парламенту и демонстрирају своје знање и вјештине којима тврде да располажу - закључују у ресорном министарству.

Члан Ресора за пољопривреду Градске организације СДС-а Бањалука Саша Ловрић поручио је данас да је пољопривредницима у Српској, који ће ове године претрпјети огромну штету због суше и касних мразева, потребна конкретна помоћ Владе.