latinica  ћирилица
03/09/2021 |  16:57 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Срамно и скандалозно да се некада патриотски СДС противи независној Српској

Изјава Мирка Шаровића да СДС не подржава и да ће се одлучно супротставити мирној дисолуцији БиХ, односно независној Републици Српској на најјаснији могући начин показује колико се трагично СДС одродио од народа Републике Српске, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић (Фото: АТВ) -
Радован Ковачевић (Фото: АТВ)

Ковачевић је истакао да је овом изјавом Мирко Шаровић у потпуности разоткрио и оголио разлоге због којих су поједини представници опозиције у протеклих седам дана на један скандалозан начин покушавали да проблематизују изјаве Милорада Додика на конференцији за новинаре послије састанка са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Он је нагласио да је сада потпуно евидентно да су представници опозиције покушавали да направе проблем од тадашњег излагања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика искључиво по налогу одређених центара моћи са Запада и по налогу политичког Сарајева.

- Знали смо да је Запад и политичко Сарајево тада забољело што је Милорад Додик у сред Сарајева јасно и гласно, пред предсједником Турске и друга два члана Предсједништва БиХ, рекао да Република Српска не прихвата наметање странаца и да је због досадашњих њихових наметања у потпуности урушен Дејтонски споразум на који смо пристали 1995. године и који скоро да више не постоји, али нисмо могли вјеровати да ће то забољети и СДС - рекао је Ковачевић.

Он је додао да је српски члан Предсједништва БиХ рекао и да је у БиХ потребно да се отвори дијалог и позвао на медијацију не Запад, већ земље којима народи у БиХ вјерује - Србију, Турску и Хрватску.

- Подсјетићу да је Милорад Додик тада нагласио да ће, уколико не буду уважавани ставови Републике Српске у БиХ, што се нас тиче рјешење бити мирна дисолуција БиХ, без било каквих сукоба. Република Српска је апсолутно против било каквог сукоба. Не постоји ниједна тема због које се вриједи сукобљавати у БиХ и свако рјешење које у будућности буде у БиХ мора да буде мирно - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да СНСД није могао очекивати да ће Мирко Шаровић и СДС бити ти који ће се супротставити мирној дисолуцији и независној Републици Српској.

- Потпуно је срамно и скандалозно да се некада велика и некада патриотска СДС, која је учествовала у оснивању Републике Српске, данас на овај начин противи вољи и интересима српског народа. За разлику од њих, СНСД ће увијек приниципијелно и јасно на сваком мјесту да заговара интересе Републике Српске и српског народа - поручио је Ковачевић.