latinica  ћирилица
04/09/2021 |  19:51 ⇒ 23:49 | Аутор: sputniknews.com

Патријарх Порфирије: Све бих вас закључао у срце и повео под Острог (ФОТО/ВИДЕО)

- Он је саборни човјек, он је Србин православни, али је поред тога и хришћанин православни, зато он воли све народе свијета и све људе свијета. Он је достојан - рекао је патријарх Порфирије бесједећи испред храма у Подгорици док је народ узвикивао "Достојан" и "Владико, соколе".
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- Најрадије бих све људе из Црне Горе закључао у своје срце и заједно се попео са њима до манастира Острога, гдjе би добили путоказ како даље, рекао је патријарх Порфирије на величанственом дочеку.

Казао је да црква не постоји да би рјешавала економске, политичке и друге проблеме, већ да би у њој нашли тајну крста и васкрсења Христовог.

      View this post on Instagram

A post shared by Саборни храм Васкрсења (@sabornihrampodgorica)

Порфирије је истакао да је митрополит Јоаникије достојан тога положаја и да тај благослов и радост дијеле са браћом римокатоличке и муслиманске вјероисповијести.

- Ако у братски загрљај зовемо њих, како онда да зовемо нашу браћу која нас називају свакаквим именима. Грлимо их са обје руке. Њих баш желимо да примимо у братски загрљај - рекао је патријарх.

Патријарх српски Порфирије поручио је окупљенима испред храма у Подгорици да се овакви дани и догађаји описују у Светом писму.

- У посљедње вријеме наш народ, који се објединио да брани своје светиње, вјеру, част, образ и и памћење заблистао је и изашао пред лице цијеле православне васељене као народ одан својој вјери и цркви - рекао је Јоаникије. 

- Овај дан дан и овај сусрет је по нашој вољи и израз је наших најдубљих жеља - рекао је он и додао - Бог је услишио преко сабора архијереја СПЦ наше молитве и Господ је изашао у сусрет нашим молитвама и жељама и ми смо за предстојатеља добили великог мужа, кога смо жељели и измолили – владику Јоаникија. И ја вам честитам.