latinica  ћирилица
05/09/2021 |  07:03 ⇒ 20:02 | Аутор: Агенције

Устоличен митрополит Јоаникије - позив на мир и разумијевање (ФОТО/ВИДЕО)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на свечаној литургији у Цетињском манастиру. Патријарх и митрополит у манастир су стигли хеликоптером због блокаде прилаза Цетињу. У центру Цетиња нереди током цијелог јутра – демонстранти су бацали каменице на полицију, која је испалила сузавац. У нередима повријеђена два полицајца, приведено неколико особа. Ухапшени савјетник предсједника Црне Горе Веселин Вељовић.
Устоличење Јоаникија (фото:SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin) -
Устоличење Јоаникија (фото:SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin)

18.11 - Његова светост патријарх српски Порфирије поздравио се данас на подгоричком аеродрому са владиком Јоаникијем којег је увео у трон митрополита црногорско-приморских у Цетињском манастиру, уз напомену да је ужаснут да су тај чин љубави намјеравали да спријече снајперском пушком, али да се моли Господу за Црну Гору.

Са патријархом су се на аеродрому поздравили митрополит Јоаникије, свештенство, као и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

15.30 - Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да одлагање устоличења митрополита црногорско-приморског Јаоникија није била опција и поручио да је држава одбрањена.

13.01 - Невјероватне сцене са Цетиња. Ситуација се смирила након устоличења митрополита Јоаникија у цетињском манастиру. У самом граду готово да нема никог, а у ваздуху се још осјећа сузавац. На неким мјестима још увијек су примјетне полицијске снаге и возила, али је ситуација веома мирна.

 

12.47 - Митрополит Јоаникије је поручио у Подгорици да је устоличење, како је казао, био библијски догађај на који је дошло око 40 архијереја из СПЦ и других сестринских православних цркава.

12.35 - Патријарх Порфирије: Дужност митрополита да отупљује оштрице и гради мостове 

12.17 - Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић оцијенио је се на Цетињу данас догодила, како је навео, "насилна интронизација митрополита" црногорско-приморског и непримјерена употреба силе "против мирно окупљених грађана".

12.00 - Екипа РТРС-а испред Храма у Подгорици

11.36 - Митрополит и патријарх стигли у Подгорицу; Дочекују их вјерници

Фото: РТЦГ

11.35 - Подгорица чека патријарха и митрополита

11.33 - Вучић: Тачно је да је устоличење било одгођено

11.30 - Митрополит и патријарх у пратњи јаких полицијских снага, хеликоптером кренули ка Подгорици. Испред Храма Христовог васкрсења очекује се и долазак премијер Здравка Кривокапића.

11.25 - Два полицајца повријеђена су приликом интервенције на Цетињу, а осам особа је приведено, од којих је једна ухапшена због напада на службено лице, објавила је Управа полиције Црне Горе.

10.47 - Патријарх и митрополит током дана ће доћи у Подгорицу

10.44 - Полиција контролише улаз у Цетиње

 

10.30 - Митрополит Јоаникије је у Цетињском манастиру захвалио на свечаном чину устоличења.

- Опростите што сте од неко доба од синоћ видјели овдје доста непријтности и подјела. Добро знате ваша светости и владико Давиде да су подјеле вјештачки изазване и ми смо чинили све да их не буде и да их уклонимо, али требаће нам доста времена - поручио је митрополит Јоаникије.

10.24 - Бесједа патријарха Порфирија: Нисмо дошли да отимамо, већ да обавимо свети чин устоличења

10.23 - Екипа РТРС-а на путу ка Цетињу

10.20 - Патријарх Порфирије: Молећи се за мир, устоличио сам митрополита Јоаникија

У цетињском манастиру устоличен је митрополит Јоаникије (Фото: D. Milovanović)

10.04 - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на свечаној Светој архијерејској литургији у Цетињском манастиру.

10.00Јавни сервис Црне Горе није у могућности емитовати пренос устоличења

09.56Влада САД позива све стране у Црној Гори на хитно смиривање ситуације, објавила је америчка Амбасада у Подгорици.

09.27 - Демонстранти напустили барикаде око Цетиња

09.25 - Репортери Вијести јављају да су се на барикади код Белведера, на улазу у Цетиње, чули пуцњи, налик пуцњави из пиштоља. РТЦГ такође наводи да се у близини Белведера чули пуцњи, али и експлозија. На барики запаљене гуме, много је нереда, присутан је кордон полиције.

Радио-телевизија Црне Горе наводи да је осим бившег шефа полиције Веселина Вељовића ухапшено још пет особа због нереда у центру Цетиња, где полиција и даље испаљује сузавац.

09.15 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се показало да је Српска православна црква јака и да ће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија бити завршено.

08.58 - Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да је напад на полицију напад на државу.

08.48 - Почело устоличење митрополита Јоаникија

 

08.32 - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и патријарх Српске православне цркве Порфирије слетјели су хеликоптером на Цетиње. Видео-снимак доласка патријарха и митрополита хеликоптером у Цетињски манастир

08.30 - У нередима на Цетињу лакше су повријеђене четири особе, потврђено је Порталу РТЦГ у Општој болници у том граду.

08.21 - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и патријарх Српске православне цркве Порфирије кренули су хеликоптером на Цетиње.

08.15 - Његова светост патријарх српски Порфирије кренуо је јутрос са свештенством на Цетиње, а демонстрантима који то покушавају да спријече полиција је дала рок да се разиђу са барикада. Демонстрантима на барикадама код Цетиња полиција је поручила да им је скуп непријављен и дала им је рок од два минута да се разиђу. Демонстранти су одговорили увредама и псовкама.

08.14 - Потпредсједник владе Дритан Абазовић огласио се на свом профилу на Твитеру, наводећи да је Веселин Вељовић, савјетник предсједника Мила Ђукановића и група посланика ДПС-а започела јутрос напад на полицију

 07.55 - Пут Подгорица-Цетиње и јутрос је блокиран, а грађани који се противе устоличењу митрополита Јоаникија поручили су јуче да се неће разићи, наводи РТЦГ.

Радио-телевизија Црне Горе додаје да су на барикади гуме, бетонске блокаде и камење.

07.45 - Екипа РТРС-а тренутно је у Подгорици, заједно са осталим новинарским екипама и још нису кренули за Цетиње, јер им, како кажу, нико не може гарантовати безбједност. 

07.20 - Нови обрачун полиције и демостраната

07.03 - Свештенство и патријарх Порфирије кренули на Цетиње

Свештенство подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења кренуло је  заједно са представницима медија, аутобусима ка цетињском манастиру на устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, јавио је Танјуг.

Са лица мјеста је потврђено и да је ка Цетињу кренуо и патријарх српски Порфирије.