latinica  ћирилица
06/09/2021 |  15:26 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Уговоре са Електропривредом до сада потписало око 15 одсто потрошача (ВИДЕО)

Од првог априла ове године "Дирекција за јавно снабдијевање Електропривреде Републике Српске", преузела је послове из домена снабдјевача електричном енергијом. Са купцима, односно потрошачима, потписано је око петнаест одсто уговора о снабдијевању. У Дирекцији кажу да је то у складу са планираном динамиком, али и да сви купци из категорије потрошача "домаћинства" и "остали потрошачи", ту законску обавезу морају завршити до краја ове године.
Електропривреда Српске - Фото: РТРС
Електропривреда СрпскеФото: РТРС

Ту обавезу има око 580.000 потрошача у Српској. У тридесет четири услужна центра јавног снабдјевача, потписано је око седамдесет хиљада уговора. Од деветнаест квалификованих снебдјевача, Електропривреда је понудила најнижу цијену. То, према уговору са потрошачем, не значи да не може да промијени снабдјевача електричном енергијом, уз претходно комплетирану документацију.

- То наравно за случај да купцу нешто не одговара, везано од јавног снабдјевача, односно цијена. За сада је наша цијена најповољнија - каже Кораљка Ковачевић Марков, директорка Дирекције за јавно снабдијевање.

Да би постигли динамику, купцима су послана селективна обавјештења о овој законској обавези.

Преплаћени износи, ако их има, тврде у Дирекцији, не стварају проблем. Вишак новца може се, са рачуна дистрибутера, пребацити на рачун јавног снабдјевача или вратити на лични рачун.

- Купац потпише захтјев да се средства уплате како жели, на свој рачун или на рачун јавног снебдјевача, када стигне списак јавном снабдјевачу, ми то раскњижимо - наглашава Зоран Вуковић, извршни директор за јавно снабдијевање.

Из услужних центара упозоравају грађане да достављају комплетирану документацију о власништву над бројилом, у случајевима када је ријеч о насљедству, подстанарству, привременом коришћењу. Тиме се избјегавају дужа задржавања.

- Оно што је важно рећи јесте да су ти уговори у складу са општим уговором о испоруци и снабдијевању електричном енергијом, и да јавни снабдјевач, у име крајњег купца, регулише односе са оператором дистибутивног система - додала је Кораљка Ковачевић Марков, директорка Дирекције за јавно снабдијевање.

Из Дирекције за јавно снабдијевање потврдили су да разматрају могућност повећања броја услужних центара. Продужење рока није у опцији, а непотписивање уговора са потрошачима значило би кршење законске обавезе.