latinica  ћирилица
07/09/2021 |  16:41 | Аутор: СРНА

Устоличење владике Методија 26. септембра у Ђурђевим ступовима, очекује се и патријарх

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије треба да буде устоличен 26. септембра у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама, када се очекује и долазак Његове светости патријарха српског Порфирија, рекао је игуман овог манастира Данило.
Ђурђеви ступови - Фото: РТС
Ђурђеви ступовиФото: РТС

Игуман је истакао да данас да увелико теку припреме за свечаност устоличења и да ту "не може да буде никаквих проблема".

Трпчевски је у телефонском укључењу у програм телевизије "Прва", гдје је већ гостовао Ненад Чанак, рекао да није умјесно да се политичари баве Црквом јер се Црква окупља око Христа, док се "Чанак окупио око свога Христа, а то је Мило Ђукановић".

- Као што је ружно да се ми свештеници бавимо политиком, тако је исто ружно да се и политичари баве Црквом - рекао је он.

Игуман Данило подсјетио је да архијереји који су дошли на устоличење митрполита црногорско-приморског Јоаникија, нажалост, нису могли да дођу на Цетиње, а били су они који није требало да буду.

- Било је мало и незгодно и срамота да дочекамо госте аутомобилским гумама и осталим стварима. Не мислим да су то Цетињани, то су људи скупљени из цијеле Црне Горе, који су нијемо послушни прошлом режиму, који је гонио Цркву и владике - рекао је архимандрит Данило.

Митрополит Јоаникије је у Цетињском манастиру устоличен у недјељу, 5. септембра, на литургији коју је служио патријарх Порфирије.