latinica  ћирилица
07/09/2021 |  18:37 ⇒ 08/09/2021 | 10:47 | Аутор: РТРС

Сарајево од одушевљења до разочарења Шмитом (ВИДЕО)

Њемачки дипломата Кристијан Шмит кога дио БиХ признаје за високог представника, наступом на трибини у Њемачкој посвећеној евроатланским перспективама, задао је болан ударац заговорницима тзв. грађанског концепта у БиХ.
Сарајево - Фото: Wikipedia
СарајевоФото: Wikipedia

Шмит је јасно поручио да су потребне измјене Изборног закона, јер је Жељко Комшић изабран гласовима Бошњака. Због тога је Кристијан Шмит за кратко вријеме прешао пут од срдачне добродошлице до статуса нежељене особе у Сарајеву, само зато што говори ноторне чињенице - кажу за нашу телевизију хрватски и српски посланици у ПС БиХ.

Долазак њемачког дипломате Кристијана Шмита, сарајевски политички естаблишмент дочекао је с одушевљењем и надом да ће бити промотер њихових интереса, тим више јер га Република Српска не сматра високим представником. Поруком да је Жељко Комшић у Предсједништво изабран бошњачким гласовима, а Сарајево доминантно бошњачки град, Шмит је сарајевска надања претворио у ноћну мору.

- Комшић је хрватски представник у Предсједништву БиХ, али су га више бирали Бошњаци него Хрвати. Хрватима се мора дати могућност да се осјећају заступљенима, а не да се све скупа заврши, рецимо, неким обликом бојкотовања избора - поручио је Шмит.

Занимљиво да су Шмитове пацке прећутане у Сарајеву. Јер, тешко је оповргнути ноторну чињеницу да је Комшић иако се упорно огрће "грађанским" плаштом, заправо резервни бошњачки члан Предсједништва.

- Неоспорна је чињеница да нама Хрватима као конститутивном народу, други народ бира политичке представнике у Дому народа и чињеница је да немамо свог представника у Предсједништву док Бошњаци имају два предстаника. Стога је мени разумљиво да Шмит констатује да је нужно мијењати Изборни закон како би се отклониле аномалије које руше Дејтонски споразум - истакла је Борјана Кришто, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

Став Републике Српске нимало није промијењен, Кристијан Шмит је особа која се представља за високог представника, без легитимитета Руске Федерације и Кине. И такав није по вољи политичког Сарајева, јер непристрасно, а не кроз бошњачки окулар посматра проблеме и процесе у БиХ.

- Видимо да ни сами представници Бошњака нису обрадовани чињеницом да им је дошао некакав гост који их не слуша у потпуности и који размишља својом главом, јер је изнио чињенице за које ми сви у БиХ знамо и ми их у Републици Српској истичемо. Онда он није рад гост, тако да нека се они и даље баве својим гостом, а ми остајемно при ставу да у БиХ нема високог представника - каже Сања Вулић, посланик у Представничком дому ПС БиХ. 

Без сумње, Шмит говори у корист Хрвата што се може сагледати кроз дипломатске напоре Хрватске да преко једне од најмоћнијих земља ЕУ, Њемачке, издејствује бољи полажј својих сународника у БиХ.

- А, с друге стране, и представници америчке администрације без којих се не може доностити било каква озбиљнија одлука за БиХ, зато сматрам да је ово важна капитална прекретница и сада је до бошњачке стране да схвате да међународна заједница више неће бити њихов адвокат и да морају сјести како је рекао Додик са Србима и Хрватима и договорити како даље - истакао је Зоран Крешић, политички коментатор из Мостара.

Поједини аналитичари из ФБиХ кажу да послије Шмитових порука више ништа неће бити исто. Сматрају да су историјске и озбиљан ударац тзв. грађанском концепту БиХ.