latinica  ћирилица
07/09/2021 |  20:23 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Херцеговачки виноградари спремни за бербу (ВИДЕО)

Херцеговачки виноградари спремни су за почетак бербе винских сорти грожђа. Умјесто у претходној, у великим виноградима почеће крајем ове седмице.
Берба грожђа - Фото: РТРС
Берба грожђаФото: РТРС

У малим виноградима скинути су први гроздови, а виноградари кажу да је, упркос дуготрајној суши, квалитет мјерљив са најбољим годинама.

У винограду Ђорђа Салатића данас моба. Почео је бербу бијелих сорти грожђа.

Каже да је ова година била повољна за виноградаре.

- Никад здравије и чистије, можда сам три пута користио пестициде за одржавање, никад мање у задњих двадесет година - нагласио је Салатић.

У великим виноградима, гдје је постојала могућност наводњавања, квалитет грожђа је на завидном нивоу. Виноградари га пореде са најбољим годинама.

Бербу ће почети за који дан, када параметри квалитета достигну оптималан ниво. Купце већ знају.

- Већ 85 до 90 одсто грожђа је унапријед продато, односно резервисано, тако да вранца и смедеревке немамо, имамо нешто мерлота и кабернеа за слободну продају - навео је Ранко Анђелић, руководилац виноградарске производње.

Осим херцеговачких винарија, овогодишњи род су капарисали купци из западне Херцеговине, бањалучке регије и из Црне Горе.

У виноградима, гдје је постојала могућност наводњавања, род грожђа је већи за 15 до 20 одсто у односу на прошлу годину. За успјешну кампању, уз потребан број радника, прижељкују повољне временске прилике.

Цијене грожђа по килограму повећане су за пет до десет фенига. Већом цијеном требало би да покрију трошкове производње.

Берба у великим виноградима требало би да потраје до половине октобра.