latinica  ћирилица
08/09/2021 |  13:35 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Повољни услови за радове на отвореном

Падавине протекле седмице и свјежије вријеме пријало је биљкама, нарочито воћу, виновој лози и поврћу које је у фази наливања плода, наводи се у агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода Српске.
Берба грожђа - Фото: РТРС
Берба грожђаФото: РТРС

Према прогнози до краја седмице, агрометеоролошке прилике одговараће извођењу предвиђених пољопривредних радова на отвореном.

За већину ратарских култура, нарочито кукуруза, ове падавине су закасњеле и не могу у великој мјери утицати на принос и квалитет рода.

Киша је протеклих дана наквасила површински слој земљишта и донекле поправила залиху влаге у дубљим слојевима, што ће бити од значаја за предстојећу обраду и припрему парцела за јесењу сјетву, оцјењују стручњаци.

Током протеклих дана уочена је активност инсеката, на неким парцелама регистрована је памукова совица, а најугроженији су усјеви бораније, соје, паприке, парадајза и купуса.

Код воћарских култура, на плодовима јабуке утврђено је присуство јаја јабукиног смотавца.

Када је ријеч о биљним болестима, нестабилне временске прилике протеклих дана могле су створити повољне услове за инфекцију и развој гљиве проузроковача сиве трулежи грожђа.