latinica  ћирилица
08/09/2021 |  15:34 | Аутор: СРНА

У току редовни ремонт у Хидроелектрани Бочац

У Хидроелектрани Бочац код Мркоњић Града у току је редовни ремонт електро и машинских постројења који треба да буде завршен до 17. октобра, када ће хидроелектрана бити спремна за максималан рад.
ХЕ Бочац - Фото: РТРС
ХЕ БочацФото: РТРС

Директор Хидроелектране на Врбасу Горан Милановић рекао је новинарима да је у току годишњи ремонт агрегата два на постројењу Хидроелектране Бочац или како га они зову Бочац велики.

Он је навео да, осим великог, у свом саставу имају и Бочац два и кућну турбину као треће производно постројење.

- Сви ће они у току ове године бити ремонтовани. Ремонт је предуслов за максималну погонску спремност која омогућава да сва вода која дође на акумулацију велике хидроелектране прође кроз машине велике хидроелектране, а потом дио те воде иде и кроз малу хидроелектрану, кућну турбину, а потом на постројење Хидроелектране Бочац два - објашњава Милановић.

Он је рекао да, осим редовних активности ремонта, ове године имају и проширену активност на дијелу хидромеханичке опреме гдје се врши замјена носача спроводног агрегата, те да је тај посао доста захтјеван.

- Захваљујући инжењерском кадру извршили смо набавку специјалног хидрауличког агрегата који је знатно олакшао те радове, а посао менаџмента и јесте да обезбиједи све предуслове за ефикасније извођење тих радова - каже Милановић.

Он наглашава да све ремонтне радове раде сами, својим снагама, изузев неких специјалистичких услуга за које нису ни регистровани ни овлаштени законски.

Милановић је истакао да је први дио године био више него добар када је ријеч о пословању, али да су средина године и текући мјесец лоши.

- Захваљујући рационалном пословању свих запослених ми смо седам мјесеци завршили са позитивним резултатом са око 2.600.000 КМ. Август је био лош, тако да ће тај финансијски резултат да пада - каже Милановић.

Управник Хидроелектране Александар Протић рекао је да је Хидроелектрана Бочац у погону готово 40 година, те да након успјешно спроведене модернизације посљедњих 10 година, осим основне намјене производње електричне енергије, врше и такозване помоћне услуге секундарне и терцијарне, односно регулација параметара електроенергетског система заједно са осталим електранама које су се кандидовале за те услуге.

- Планирано је да ремонт прве турбине буде завршен 17. септембра, а друге 17. октобра - рекао је Протић и додао да је ремонт једном годишње и да је важно да редовно прегледају постројења да би утврдили да ли је неопходно нешто мијењати.