latinica  ћирилица
08/09/2021 |  18:15 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Требиње: У августу више од 18.800 ноћења

У Требињу је у осам мјесеци ове године забиљежено 65.771 ноћење туриста, што је за 23.972 више него током цијеле 2020, а достигнут је ниво туристичког промета у односу на упоредни период до сада рекордне 2019. године, подаци су требињске Туристичке организације.
Требиње - туризам - Фото: СРНА
Требиње - туризамФото: СРНА

- Само у августу забиљежено је чак 18.813 регистрованих ноћења туриста, што је према статистичким подацима најбољи појединачни мјесец када је у питању туристички промет од када се мјери и евидентира - објављено је на сајту Туристичке организације Требиње.

Више од 60 одсто регистрованих ноћења у августу забиљежено је у смјештајним капацитетима компаније "Свислајон" /туристичко-рекреативни комплекс "Град сунца", хотел "СЛ Панорама", апартманско насеље "Бијели Град" и хотел "СЛ Индустри"/.

Из Туристичке организације су навели да се може констатовати да је актуелна туристичка сезона за тај пословни субјект, као и претходна, изузетно успјешна, те да капацитети "Свислајона" у највећој мјери утичу на свеукупне туристичке резултате које биљежи Требиње.

- Статистички подаци јасно указују да је љетна туристичка сезона 2021. најбоља туристичка сезона икад забиљежена у Требињу - истичу у Туристичкој организацији.

Подаци за период мај-август ове године, када су забиљежена 57.392 ноћења, у поређењу са истим периодом 2019, када је забиљежено 51.261, показују да је актуелна љетна туристичка сезона за 10 одсто боља у односу на упоредну, која је била рекордна како за Требиње тако и за глобалну туристичку индустрију.

У саопштењу се наводи да је успјех ове сезоне утолико већи ако се узме у обзир недостатак глобалних туристичких путовања, која су била одлика сваке сезоне до појаве пандемије ковид 19, те да су дио текуће године /предсезона/, као и цијелу претходну, обиљежили изузетно неповољни и отежани услови пословања за туристичке субјекте.

- За разлику од претходних година усљед глобалних услова и `присилног` окретања регионалном туристичком тржишту Требиње се у жестокој конкуренцији сусједне Црне Горе, која се кроз низ потеза /укидање путарине, снижавање цијена, креирање промо пакета и друго/ на вријеме припремила и адаптирала на новонастале услове, одлично позиционирало и потврдило да из дана у дан израста у све озбиљнију и организованију туристичку дестинацију - истакли су у Туристичкој организацији.

Из Туристичке организације Требиња додали су да се структура туриста није знатно мијењала у односу на протекле мјесеце, тако да још доминирају туристи са домаћег тржишта /БиХ/ и сусједне Србије /више од 90 одсто туристичког промета/, а за њима у знатно мањим процентима туристи из земаља региона /Црна Гора, Хрватска и Словенија/.

- Од половине јула /додуше у мањим процентима/ и током читавог августа биљежене су посјете и ноћења иностраних туриста, посебно из Турске, САД, Њемачке и још неких земаља Западне и Централне Европе, али и прекоокеанских тржишта попут Кине и Јапана - истакли су из Туристичке организације и додали да је низ фактора утицало на остваривање овако добрих туристичких резултата.

У саопштењу се наводи да, осим правовремених мјера и реакција надлежних, те синергичног дјеловања актера из туристичке дјелатности било да долазе из јавног, приватног или цивилног сектора, те великог броја културних, спортских и забавних садржаја и манифестација организованих током читаве сезоне, треба истаћи изузетно квалитетне промотивне пословне активности Туристичке организације од којих се свакако издваја кампања "И овог љета Требиње те чека".

- Кампања је од старта реализована плански, детаљно развијеним, стручним и систематичним приступом сваком потенцијалном госту на таргетираним тржиштима, што је дало изузетне резултате, па се може рећи да је овом кампањом Требиње дало домаћи задатак много развијенијим и организованијим туристичким дестинацијама и поново потврдило своју доминантну позицију на регионалном туристичком тржишту - истали су у Туристичкој организацији.