latinica  ћирилица
09/09/2021 |  07:43 ⇒ 09:30 | Аутор: СРНА

Промовисана књига Љиљане Чекић о оснивању Народног позоришта

Књига Љиљане Чекић под називом "Народно позориште Врбаске бановине - оснивање и умјетнички развој" представљена је у Прњавору.
Промоција књиге Љиљане Чекић - Фото: Facebook
Промоција књиге Љиљане ЧекићФото: Facebook

Чекићева је Срни рекла да је синоћ промовисана књига настала као резултат вишегодишњег истраживања током писања дијела докторске дисертације о првим годинама рада Народног позоришта Врбаске бановине, данашњег Народног позоришта Републике Српске.

- То су прве четири године од оснивања, односно период од 1930. године до 1934. године. Осим позоришног рада и рада самог театра, дајем и слику културних, друштвених, историјских и економских прилика на територији Врбаске бановине, којој је, између осталог, припадао и Прњавор - појаснила је Чекићева.

Она је напоменула да су јој при писању књиге помогли ментор на докторској дисертацији, као и рецензенти, професори Лука Кецман и Зоран Ђерић.

- Мислим да ће књига бити интересантна свима које занима како је позориште некада функционисало због могућности прављења паралеле, као и онима који желе да сазнају како су ова земља и овај простор функционисали између два свјетска рата - рекла је Чекићева, која је и глумица у Народном позоришту Српске.

Чекићева је навела да је један од мотива за писање књиге био недовољан број публикација које говоре у постојању, раду и развоју Народног позоришта уопште.

Синоћњој промоцији Центру за културу у Прњавору присуствовала је и глумица Народног позоришта Републике Српске Раденка Шева, која је рекла да књига има велики културни значај за позориште, али и сваки град у БиХ јер обухвата период када је основано позориште Врбаске бановине.

- Искрено се надам да ће књига доживјети промоцију у свим градовима Републике Српске јер је важно да јавност више зна о позоришту које ће за неколико година обиљежити читав вијек постојања - рекла је Шева.

Промоција књиге одржана је у оквиру позоришне ревије "Прњавор и пријатељи" чији је организатор Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Прњавор.

Умјетнички руководилац Драмске сцене Бранкица Радоњић истакла да је су поносни што су могли суграђанима омогућити не само једно пријатно културно и књижевно вече, већ их и упознати са капиталним дјелом из области театрологије.

Издавачи књиге "Народно позориште Врбаске бановине - оснивање и умјетнички развој" су Удружење архивских радника Републике Српске, Архив Републике Српске, штампарија "Арт принт" из Бањалуке, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.