latinica  ћирилица
09/09/2021 |  10:25 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Вулин: За мир у БиХ и на Балкану поштовати Србе и слушати њихово мишљење

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да је фактор стабилности на Балкану моћна Србија и да се морају поштовати Срби и слушати њихово мишљење ако се жели мир и стабилност у БиХ и на Балкану.
Александар Вулин (Фото: starmo.ba) -
Александар Вулин (Фото: starmo.ba)

Подсјетивши да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић тражио од Кристијана Шмита, кога Република Српска не признаје за високог представника БиХ, да српски члан Предсједништва Милорад Додик буде смијењен и ухапшен, Вулин је истакао да је веома важно што нико није послушао ту будалаштину и глупост.

- Хоћете мир у БиХ, онда поштујте Србе. Можете да се правите да не постоје, али они постоје. Ако хоће мир у БиХ, стабилност на Балкану, мора да слуша шта Срби мисле. Мора да разумије и послуша да су Срби ту и да имају право на свој став и мишљење - рекао је Вулин за београдску ТВ Хепи.

Према његовим ријечима, никоме на Балкану није више у интересу мир, него Србима.

Он истиче га оптужују да се мијеша у унутрашње ствари БиХ када каже да Додика не могу смијенити, док с друге стране Жељко Комшић, за кога је рекао да је хрватски члан Предсједништва БиХ кога су изабрали муслимани, говори ко треба да поднесе оставку и ко ће да влада у БиХ.

- Ако ви Србима у БиХ, односно у Републици Српско забрањујете да мисле својом главом и да кажу - геноцида у Сребреници није било, хоћете ли ухапсити милион Срба који живе у БиХ? Шта Србија треба да каже? Да окрене главу да се прави да се то не дешава - каже Вулин.

Осврћући се на критике које му упућују бошњачки, хрватски и црногорски политичари из земаља региона, Вулин је рекао да га често нападају, али да нико не каже да лаже.

Вулин је навео да је Србија та која даје директну помоћ буџету Владе Републике Српске и која у свакој општини у Српској плус четири општине у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом, има бар један пројекат, гдје је направила бар школу, вртић, пут...

- Никада нисте имали искренији став Србије према Републици Српској. Република Српска када год јој је тешко, ослања се на своју Србију - рекао је Вулин.

Он је подсјетио да су званичници Србије прије Вучића говорили да је Република Српска терет и да тамо Срби увијек имају неки проблем.

- Београд се брани у Бањалуци. Гдје год Срби живе, ви их браните, браните их културно, економски. Нико прије Вучића Србе није бранио економски. Шта је проблем да Србија брани права Срба гдје год живе - рекао је Вулин.

Он је нагласио да Срби, гдје год да живе, морају да буду сигурни и мирни.

- Ми живимо на највећем простору, када је дио нашег народа угрожен, онда је угрожен читав српски народ. Ми ћемо за мир учинити скоро све, али и за слободу ћемо учинити све - рекао је Вулин.

Сумња да предсједник Србије Александар Вучић има искрене саговорнике када се говори о мировној политици на Балкану, те додао да је невјероватан степен мржње који се осјети према Србији, посебно када Србија иде напријед.

Вулин пита како да Србија не брине за Србе у Црној Гори гдје српски патријарх и митрополит иду под панцирним ћебадима, морају да пролазе кроз барикаде, да им пријете да ће их поубијати.

Он је оцијенио да читав низ политичких творевина на Балкану постоји да би обуздавали Србију, да не би била јака и да не би објединила Србе у политичком смислу, да Срби не би дисали заједно.