latinica  ћирилица
09/09/2021 |  10:28 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Почиње "Бранково коло"

Јубиларно, 50. "Бранково коло", које се традиционално организује у част српског пјесника Бранка Радичевића, свечано ће бити отворено сутра у Сремским Карловцима.
"Бранково коло" -
"Бранково коло"

Манифестацију ће сутра отворити писац Анђелко Анушић бесједом о Радичевићу, а њему ће бити уручена "Статуета Бранка Радичевића" која је рад вајара Јована Солдатовића.

Глумици Светлани Бојковић биће уручена "Велика повеља Бранковог кола“ за успјешну вишедеценијску сарадњу и "надахнути допринос лепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића".

Из "Бранковог кола" су саопштили да ће на свечаном отварању наступити истакнути и пјесници млађих генерација међу којима су Душко Новаковић, Слободан Зубановић, Стеван Тонтић, Петер Фелкер, Милан Ракуљ, Бојана Кулиџан Громовић, Алекса Вилић и Николина Дикић.

Манифестације "Бранково коло" трајаће до 20. септембра у Сремским Карловцима, Стражилову и Новом Саду, а, према најави организатора, Његова светост патријарх српски Порфирије 16. септембра говориће о теми "О миру".

Патријарх Порфирије ће, како се наводи, о тој теми говорити у оквиру "Хришћанских тема", једном од програма "Бранковог кола".

Предвиђено је да патријарх српски "О миру" говори 16. септембра у 14.00 часова у Карловачкој богословији "Свети Арсеније Сремац" у Сремским Карловцима.

У саопштењу из културне институције "Бранково коло" се наглашава да је познато колико нови српски патријарх Порфирије поштује и воли Сремске Карловце.

Владика Порфирије је, како се наводи, у оквиру програма "Хришћанске теме", годинама био драги гост Кола, пријатељ и брат наступајући сваког септембра, најприје три године у Карловачкој гимназији 1994, 1995, 1996. године, а потом без престанка, све до 2014. године, у Карловачкој богословији "Свети Арсеније Сремац".

Програм "Хришћанске теме" је духовни садржај чији континуитет никад није прекидан на пјесничкој и културној манифестацији.

Културна институција "Бранково коло" организује ову највећу пјесничку манифестацију у региону.

Манифестација Бранково коло одржава се од 1972. године у славу Алексија-Бранка Радичевића, једног од највећих српских пјесника евопског лирског романтизма.