latinica  ћирилица
09/09/2021 |  12:04 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Вучић очекује да Кристијан Шмит буде непристрасан

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да од њемачког дипломате Кристијана Шмита очекује непристрасан и избалансиран приступ у БиХ.
Шмит и Вучић  (Фото:Tanjug/Dragan Kujundžić) -
Шмит и Вучић (Фото:Tanjug/Dragan Kujundžić)

Вучић, који се данас у Београду састао са Шмитом, истакао је да су неријетко представници међународне заједнице једнострано посматрали ствари у БиХ и региону, те да од Шмита очекује непристрасан и избалансиран приступ.

Он је нагласио да Србија поштује интегритет и цјеловитост БиХ, баш као и цјелокупност и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Вучић је исказао став да би народи у БиХ требало да одлучују о својој судбини уз што мање притисака и мијешања са стране, изразивши увјерење да Србија и БиХ у будућности могу неупоредиво брже да развијају своје економске везе и односе.

Током сусрета Вучић и Шмит су размијенили мишљења о тренутној политичкој ситуацији у региону, са нагласком на напредак БиХ и других земаља Западног Балкана према ЕУ.

Шмит је навео да је функционалност БиХ неопходан фактор како би се досегао степен на којем јој више неће требати међународна супервизија, као и за напредак ка ЕУ интеграцијама.

Он је изразио подршку иницијативама усмјереним ка регионалној интеграцији свих земаља на Западном Балкану, која треба да буде инклузивна и да представља корак напред ка европској интеграцији.