latinica  ћирилица
09/09/2021 |  12:53 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Положен камен темељац за фабрику вакцина у Земуну

Предсједник Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији полагања камена темељца за фабрику за производњу вакцина кинеске компаније "Синофарм", која ће бити изграђена уз заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата.
Фабрика Синофарма (Фото:Танјуг (Страхиња Аћимовић) -
Фабрика Синофарма (Фото:Танјуг (Страхиња Аћимовић)

Камен темељац за српску фабрику вакцина је положен у земунском насељу Соко Салаш, код Београда, у дијелу привредне зоне "Ауто-пут".

Вучић је рекао да је изузетно поносан данас што почиње изградња потпуно нових капацитета за пуњење и производњу вакцина, што говори о Србији шта ће имати у будућности.

- Од некога ко чека да други рјешавају проблеме и да буде на зачељу ишчекујући помоћ и милостињу, заједно са партнерима из Кине и УАЕ покушали смо и чини се да ријешавамо дио регионалних проблема. Дрзнули смо се да будемо храбри и одговорни и кажемо да не морамо да чекамо туђе вакцине и да можемо да имамо српску фабрику вакцина - навео је Вучић.

Он је рекао да ће се вакцинама из ове фабрике снабдијевати не само Србија, него и многе земље региона и Европе, као и да вјерује да ће се спасити много живота.

Предсједник Србије је истакао да ово партнерство није само из интереса, већ и доказ пријатељства.

Вучић је оцијенио да је ово велики подухват за Србију, те најавио да ће до краја марта 2022. године бити готов први погон за пуњење, а од априла ће моћи да се вакцина појави на тржишту и да снабдијева српска и друга тржишта са 30 милиона вакцина годишње.

Према његовим ријечима, до 2023. године ће се производити и активна супстанца компоненте за саму вакцину.

- Ми ћемо бити међу првима који ће имати могућност да мијењају садржај супстанце и будемо први у свету који ћемо нове благодати научних открића да подијелимо са народом - рекао је Вучић и додао да ће у овој фабрици бити у првом реду запослено 100 људи, углавном високообразованих, а на крају укупно 300 људи.

Представници Кине и УАЕ су истакли да кинеска вакцина долази на Балканско полуострво, те изразили Вучићу најискренију захвалност, уз увјерење да ће ова сарадња са Србијом одиграти улогу у глобалној борби против пандемије.