latinica  ћирилица
09/09/2021 |  13:46 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Бошковић демантовао наводе Шаровића и Станића о обустављању извоза меса

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић демантовао је наводе високих званичника Српске демократске странке у вези са обустављањем извоза меса из БиХ у Турску, те онемогућавањем извоза меса перади из Републике Српске у ФБиХ.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Бошковић је у изјави за Срну истакао да су предсједник СДС-а Мирко Шаровић и шеф Клуба посланика ове странке у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић јуче иступили у јавност са нетачном тврдњом да ће због неусаглашености Закона о ветеринарству Републике Српске, односно образаца који се издају сточарима и пољопривредницима, са законима/обрасцима ФБиХ бити заустављен извоз меса у Турску, као и да ће перадарима из Српске бити онемогућено да извозе своје производе у ФБиХ.

- Такви наводи нису тачни, не одговарају чињеничном стању и могу довести у заблуду примарне произвођаче и прерађиваче из Републике Српске и ФБиХ, али и ширу јавност у БиХ - упозорио је Бошковић.

Према његовим ријечима, БиХ је дозвољен извоз меса говеда у Турску у количини од 1.500 тона за 2021. годину.

- Активност у вези са извозом меса говеда започела је крајем јуна ове године. До краја августа извршен је откуп и клање 1.950 бикова, што значи да је остварен извоз више од 500 тона меса говеда. Од наведеног броја, бикова преко 90 одсто откупа је извршено из Републике Српске, што представља веома важан корак у помоћи и развоју пољопривреде - нагласио је Бошковић.

Он је напоменуо да је Канцеларија за ветеринарство БиХ у јуну 2017. године, када је управо Шаровић био ресорни министар, донијела Упутство о спровођењу поступка сертификације пошиљки меса говеда у сврху извоза у Републику Турску, те да је наведено упутство и даље на снази.

- Тим упутством је јасно прописано која документација треба да прати животиње приликом допреме у клаоницу. Такође, желим да нагласим да је документација, која је пратила животиње приликом допреме у клаоницу, од 2017. године до данас потпуно иста - поручио је Бошковић.

Он је нагласио да Канцеларија за ветеринарство БиХ редовно добија извјештаје о броју откупљених грла говеда.