latinica  ћирилица
09/09/2021 |  13:59 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Милуновић: Не заборавити жртве, али ни починиоце злочина

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је данас у Источном Сарајеву да се не смију заборавити жртве НАТО бомбардовања у Српској, али ни они који су починили злочин.
Источна Илиџа - помен - Фото: СРНА
Источна Илиџа - поменФото: СРНА

Милуновић је на обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској подсјетио да је у нападу тог војног савеза 1995. године страдао велики број људи, као и да је нанесена непроцјењива материјална штета и трајно контаминирано земљиште на које су бачене бомбе са осиромашеним уранијумом.

- Број од 59 погинулих и 119 рањених војника и цивила није коначан јер се у том хаосу нису могли прецизно утврдити подаци - истакао је Милуновић и додао да ће Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у наредном периоду интензивирати активности како би био утврђен тачан број погинулих и рањених.

Милуновић је навео да је НАТО приликом бомбардовања Републике Српске употријебио више од 400 својих најмоћнијих летјелица, од којих су 222 борбене, те бацио на Српску и положаје Војске Републике Српске 1.026 бомби са осиромашеним уранијумом.

- За бомбардовање је 15 земаља пружило логистику, а у бомбардовању су учестовали САД, Велика Британија, Шпанија, Италија, Њемачка, Турска и Холандија - прецизирао је Милуновић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић поставила је питање свима који оптужују српски народ да је починио геноцид на овим просторима - како се зове чин или кривично дјело оних који донесу одлуку и оних који стисну дугме и испусте смртоносну бомбу напуњену осиромашеним уранијумом?

- Зашто не постоји један међународни кривични суд, па да коначно они који то раде стану пред суд правде - додала је Миљановићева.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман истакао је да свако обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској подсјећа на жртву плаћену за слободу.

Он је најавио да Град Источно Сарајево планира идуће године да подигне у Источном Сарајеву споменик у знак сјећања на жртве НАТО агересије.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске почело је на мјесном гробљу у Грлици, у Источној Илиџи, поменом и полагањем цвијећа на споменик сестри и брату Радмили и Раденку Галинац, који су били међу првим жртвама бомбардовања.

Потом је у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служен парастос за све Србе убијене у НАТО агресији на Републику Српску, након чега су се у порти обратили присутни званичници и одржан пригодан умјетнички програм.