latinica  ћирилица
09/09/2021 |  14:22 ⇒ 14:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије деценије од злата кошаркаша на ЕП у Истанбулу

На данашњи дан, прије тачно двије деценије, 9. септембра 2001. године, мушка сениорска кошаркашка репрезентација Југославије освојила је златну медаљу на Европском првенству у Истанбулу.

Генерација предвођена селектором Светиславом Пешићем била је толико доминантна током цијелог шампионата да се тријумф ниједног тренутка није доводио у питање.

Национални тим је играо у Ц групи прелиминарне рунде у Анталији, гдје су редом падали Хрватска (80:66), Естонија (113:58) и Њемачка (86:73).

Такмичење је од четвртфинала премЈештено у истанбулску дворану "Абди Ипекчи".

Југославија је у првом елиминационом мечу декласирала Летонију (114:78), у полуфиналу је надиграна Шпанија (78:65), док је у великом финалу савладан домаћин Турска 78:69.

Југославија је до европског злата стигла у сљедећем саставу: Дејан Бодирога, Веселин Петровић, Саша Обрадовић, Игор Ракочевић, Предраг Стојаковић, Владо Шћепановић, Марко Јарић, Предраг Дробњак, Драган Тарлаћ, Дејан Милојевић, Дејан Томашевић и Милан Гуровић.

Предраг Стојаковић је проглашен за најбољег играча првенства.

Годину касније, односно 8. септембра 2002. године, репрезентација, такође предвођена селектором Светиславом Пешићем, освојила је злато на Свјетском првенству у Индијанаполису, пошто је у спектакуларном финалу послије продужетка савладала Аргентину 84:77.