latinica  ћирилица
09/09/2021 |  16:34 ⇒ 16:37 | Аутор: Агенције

"Оаза" - српски кандидат за Оскарa

Филм "Оаза" редитеља Ивана Икића кандидат је Србије у трци за предстојећу 94. награду Америчке академије филмске умјетности и науке - Оскар, у категорији за најбољи међународни филм, саопштио је Филмски центар Србије.
Филм "Оаза" (фото:Scena iz filma) -
Филм "Оаза" (фото:Scena iz filma)

Представника Србије у трци за престижну златну статуету одабрала је комисија коју су чинили: професорка ФДУ Невена Даковић (предсједник) и чланови Мирољуб Стојановић (филмски критичар), Драган Маринковић (редитељ), Синиша Бокан (професор), Зоран Јанковић (продуцент), Милош Спасојевић (директор фотографије) и Томислав Гаврић (критичар и теоретичар филма).

По оцјени жирија, ово је била једна од најбољих година српске кинематографије, а у избору српског кандидата за Оскар нашло се осам изузетно дистинктивних и квалитетних филмова.

- Послије дуге дискусије и три круга гласања, Комисија је донијела одлуку да је кандидат Србије за награду Оскар филм Ивана Икића "Оаза", у продукцији Сенсе Продукције. Прича деликатне теме о љубавном троуглу, атипичних јунака, младих са посебним потребама прераста у метафору, која одјекује у свим поднебљима и временима. У том смислу, редитељски поступак одликује прецизност која се прилагођавала непредвидљивости ситуација рада са натуршчицима. Истовремено, прати сценарио написан у духу од италијанског неореализма до румунског минимализма. Спретно уклапање наративних токова и рад са глумцима представљали су изазов који је савладала цијела ауторска екипа - наводи се, поред осталог, у образложењу Комисије.