latinica  ћирилица
09/09/2021 |  18:29 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Повећава се број обољелих од короне; Млади на удару делта соја (ВИДЕО)

Млади на удару делта соја. Од 376 новозаражених у Српској, 85 лица је млађе животне доби. Због агресивног соја вируса, упозоравају љекари, тешке клиничке слике развијају се у периоду до пет дана.
Ковид одјељење на УКЦ - Фото: РТРС
Ковид одјељење на УКЦФото: РТРС

На УКЦ-у тренутно је хоспитализовано више од 300 лица заражених вирусом корона. Животно угрожених више од 10 одсто. Све је више младих до 30 година који због заразе делта сојем тешку клиничку слику развијају у периоду до пет дана.

- Отприлике између пет до 10 дана болести потребно је да код оних који је ток болести неповољан да дође до хоспитализације у јединицама интензивне његе - рекла је Даница Момчићевић шеф Одјељења интензивног лијечења у Клиници интензивне медицине за нехирушке гране у УКЦ-у Републике Српске.

Агресивнији развој болести, значи и јачи удар на здравствене установе. У Бањалуци је тренутно 1.600 активних случајева заразе, а у Дом здравља дневно се јави више од 200 пацијената.

- У јучерашњем дану у амбуланти за респираторне симптоме, локалитет Долац, Старчевица, јавило се око 350 грађана - навела је Мирела Касабашић помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља Бањалука.

Погоршање и у бијељинској регији. У ковид болници тренутно 45 пацијената, девет на респиратору.

- Прије је било нека доб пацијената од 70 до 80 година, а сад имамо пацијената од 30 и 40 година - рекао је Микајло Лазић шеф Ковид болнице у Бијељини.

Љекари апелују на пацијенте који осјете симптоме да се правовремено јаве породичном љекару и да не узимају лијекове без консултације са љекарима.

- Што није добро ни за њих ни за клиничку слику која се замаскира приликом даљег лијечења у болници - сматра Желимир Нешковић директор Дома здравља Лопаре.

Најбољи одговор пандемији је вакцинација, због чега љекари поново апелују на грађане да се вакцинишу. На вакциналним пунктовима у Српској све вакцине су доступне.