latinica  ћирилица
09/09/2021 |  18:32 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Додик: Са Шмитом нећу разговарати као са високим представником (ВИДЕО)

Нисам се састао са Кристијаном Шмитом, јасан је српски члан Предсједништва Милорад Додик, након медијских нагађања о њиховом сусрету у Источном Сарајеву. Додао је да Шмит није именован одлуком Савјета безбједности и да нема потребе да се састају.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Изјаве о наводном састанку са Шмитом спекулација су и лаж, с намјером да се направи деорганизација у Републици Српској, каже Додик.

Подсјећа, Шмит није именован одлуком Савјета безбједности и не желим да му дајем значај, којег нема.

- Ја са Шмитом нећу разговарати као високим представником. Ја не желим да се одрекнем позиције Републике Српске у Дејтонском споразуму. Ако прихватим да је он високи представник, онда сам се одрекао те позиције. Њима је то потребно зато што би релаксирали неку врсту приче и покушали нешто да дјелују, раде. Ја као изабрани функционер српског народа не желим да му дам никакав легитимитет, јер га он нема - сматра Додик.

А изгледа да је Кристијан Шмит за опозиционе лидере изненада добио легитимитет, јер како тумачити изјаву предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића, који је данас рекао да је Кристијан Шмит реалност.

- Високи представник је реалност. Он је човјек који може бити фактор да разријеши постојеће стање - рекао је Бореновић.

Шта се то напрасно десило преко ноћи у опозицији, па су јуче Мирко Шаровић, а данас и Бранислав Бореновић окренули нови лист према Кристијану Шмиту. Значи ли то да га прихватају као високог представника. Да ли је то супротно закључцима Народне скупштине, на које се и даље позивају.

С друге стране, упркос оптужбама што се састао са Ердоганом, Милорад Додик не одступа ни педаљ од закључака Народне скупштине. Данас каже да до њега долазе информације како опозициони лидери шурују са страним службама.

- Да ли је то тачно или није, не знам, али када видим да Бореновић тамо стоји са неким које финансира све обавјештајне заједнице у Америци, да то покушавају да сакрију, онда почињем да сумњам и да мислим да се свашта овдје дешава и да је то обавјештајни рад у оквиру опозиције веома присутан - додао је Додик.

Шта год и како год, остаје питање - шта је за опозицију важније - Народна скупштина или Шмит? Одговоре на ова и друга питања опзициони лидери требало би грађанима хитно да образложе.