latinica  ћирилица
09/09/2021 |  18:46 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Српска памти! Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања (ВИДЕО)

У Источном Сарајеву сјећање на жртве НАТО агресије на Републику Српску. У двонедјељној демонстрацији силе 1995. године, НАТО бомбе су убиле 59 цивила и бораца, а раниле најмање 119, те причиниле огромну материјалну штету.
Помен жртвама НАТО бомбардовања - Фото: РТРС
Помен жртвама НАТО бомбардовањаФото: РТРС

На мјесном гробљу у илиџанском насељу Грлица, гдје су сахрањени сестра и брат Радмила и Раденко Галинац, положено је цвијеће, а у мјесном храму служен је парастос. Са обиљежавања је поручено - жртве не смију бити заборављене, али ни њихове убице.

На патњом обамрлом мајчином лицу, сузе пресушиле. Али, бол не посустаје! Очево срце од туге већ пресвисло. Троје дјеце су Мирјана и Марко одгојили, и све троје сахранили у зло љето 1995. године. Због жестоке муслиманске офанзиве, Радмила и Раденко брату Радовану, српском борцу, ни на сахрану нису могли. Воштаницу да му на гробу припале успјели су четрдесет дана касније. А у повратку, на саобраћајници надомак Вогошће, бјелосвјетске плаћене "шатл" убице одабрале су их за свој циљ. Двије бомбе којима су разрушили мост, тек што су му се приближили, биле су недовољне злочинцима. Злокобно су надлетјели и трећи пут. Да ваљда, злочин овјере.

- Туга. Туга и бол не престаје, све теже и теже, како ми дани одмичу све ми је горе - прича Мирјана Галинац.

Двије седмице непрекидно, од ноћи 30. на 31. септембар, изнад тада Српског Сарајева и Републике Српске, кружиле су злокобно НАТО убице! Испуштали смртоносни терет. И бирали предајнике, касарне, мостове, путеве, резервоаре за воду... Приклањајући се, као никада до тада у пракси Алијансе, само на једну зараћену страну. Муслиманску!

- Већина нас била је тада на положајима и нису нас тамо нападали, али су знали нашу слабост, па су нам тукли дјецу. Гађали су нам у позадини цивиле, бомбардовали су мјештане, а највише је претрипио управо овај простор Илиџе - наводи
Бошко Томић, бивши борац ВРС и изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Више од хиљаду авионских бомби и томахавк ракете, и у њима тоне експлозива ојачаног, испоставиће се касније, осиромашеним уранијумом. Чинили су бјелосвјетски "милосрдници", предвођени америчким и британским бомбардерима, људски и еколошки геноцид, чије се посљедице, већ је доказано, рефлектују и данас кроз енорман раст малигних болести.

- Ти догађаји су управо и разлог утврђивања овог датума, да се присјетимо својих жртава и одамо им помен. Да не заборавимо који злочинци су починили ове злочине - рекао је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Лажни повод за операцију коју је НАТО симптоматично назвао "Намјерна сила" била је, свједочили су многи већ тада а поготово касније, инсценирана експлозија на сарајевској пијаци Маркале, 28. августа. Но, и лаици тешко да могу повјеровати како је опсежна акција 15 држава, припремљена за само два дана. И због свега - злочиначка улога НАТО-а неће и не смије бити заборављена. Ма колико се и данас трудили да то прикрију злочинци и њихови заштитници. Па и разни високи представници наметнутим одлукама и законима.

- Правосудне институције, управо кроз онакве пресуде које су доносиле и које доносе, и данас хоће и желе да прикрију улогу НАТО-а у рату и да окриве Србе, како њихове крваве руке кроз те пресуде не би биле видљиве. Ми то нећемо дозволити - истакао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

И неће, НАТО агресију преживјели, дозволити да жртве прекрије заборав.

- Град планира да у сврху обиљежавања и сјећања на жртве НАТО агресије идуће године изгради споменик на територији Источног Сарајева - рекао је Бранко Короман, предсједник скупштине Града Источно Сарајево.

Трпјеће Српска и њени нараштаји још дуго "насљеђе" НАТО "демократије". Јер наука каже да је за дјелимичну разградњу осиромашеног уранијума потребно стотине година. А да ли ће мајке плаћених шатл убица из Вашингтона и Лондона, забољети окамењене сузе Мирјане и иних српских мајки, то је већ питање људскости!?