latinica  ћирилица
09/09/2021 |  18:49 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

У Бањалуци трећи конгрес ендокринолога и дијабетолога (ВИДЕО)

Ендокринолози су, на отварању Конгреса ендокринолога и дијабетолога Републике Српске, упозорили на опасности пандемије.
Конгрес - Фото: РТРС
КонгресФото: РТРС

Хронични болесници највише су угрожени, осјете ли симптоме вируса корона. Посебно дијабетичари, којих је
у свијету више од 700 хиљада. Стручњаци кажу, много је фактора који утичу на добијање дијабетеса.

- Неадекватан начин и стил живота, гојазност као пандемија која је главни фактор ризика за настанак шећерне болести, недовоља и неадекватна физичка активност, свеприсутнији стрес, заиста све то п0олако, али сигурно доводи до обољења - каже Снежана Поповић Пејичић.

Вакцинација је од пресудне животне важности, посебно за хроничне болеснике, који су склони бржем оболијевању.

Министар здравља Ален Шеранић истакао је значај вакцинације, поготово за хроничне болеснике који су склони бржем оболијевању.

- Ситуацијом нисам задовољан када је у питању вакцинација, мислим да то може ићи даље и више. Ми се трудимо на све начине да информишемо грађане о добробити вакцинације - истакао је Ален Шеранић.

А како да се лијече, они којима је потребна помоћ ендокринолога. У Српској их, у односу на број обољелих, нема довољно, али се, кажу из Универзитетског клиничког центра, ситуација побољшава.

Владо Ђајић каже да се поред градње и најбоље грађевине, УКЦ-а, куповине најсавременијих апарата, тежиште ставило баш на едукацију медицинског кадра. - Преко 100 наших љекара одлази на едукацију у разне државе - нагласио је Ђајић.

- Од ове године крећемо са субспецијализацијама за докторе породицне медицине и једна субспецијализација це се односити на дијабетелогију као можда највећу и најзначајнију метаболопатију, односно обољење - истакао је декан медицинског факултета Ранко Шкрбић.

 Допринос би требало да да и конгрес, којем је циљ скретање пажње на превенцију и заштиту од шећерне болести. Окупио је 200 учесника из Српске, Федерације, Србије и Хрватске.