latinica  ћирилица
09/09/2021 |  20:33 | Аутор: СРНА

Шеранић: Нисам задовољан ситуацијом у вези са вакцинацијом

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић није задовољан ситуацијом у вези са вакцинацијом против вируса корона, истичући да се може брже одвијати.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је рекао да се настоји да се грађани информишу о добробитима вакцинације, те да се на њу морају гледати са аспекта колико ће то значити друштву.

- Погледајте Данску, Шведску, Велику Британију, када су прешли праг од 75 одсто вакцинисаних својој популацији су укинули потпуно мјере - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да данашњи податак говори да на ковид одјељењима у Српској има 567 лица која су хоспитализована, да је у односу на прошлу седмицу повећан број пријема у болници у Добоју, те да је јутрос о томе разговарао са директором те установе будући да ће с обзиром на темпо пријема морати ићи у реорганизацију просторних капацитета.

Он је истакао да међу хоспитализованим у Републици Српској има и вакцинисаних против вируса корона, што није неуобичајно, али је битно да међу њима нема оних који су изузетно тешко обољели.

Он је додао да вријеме опоравка вакцинисаних много краће него што је то било у марту и априлу и управо томе доприноси вакцинација.

Говорећи о могућности увођења строжих мјера, Шеранић је рекао да је то ствар процјене, те додао да проценат утиче на који начин ће се размишљати о мјерама, јер је то данас релевантан показатељ у Европи и свијету.

- Исто тако треба да буде и код нас, као што је релевантан показатељ број лица у болницама за мјере које ће се доносити - закључио је Шеранић.