latinica  ћирилица
09/09/2021 |  20:42 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Сатира увијек погађа муке једног времена

Сатира је данас у афоризму, али без обзира гдје се појављује увијек погађа суштинске проблеме и муке једног времена, рекао је професор из Ниша Горан Максимовић, један од предавача о усуду сатиричара одржаним у Приједору уочи 49. Књижевних сусрета на Козари.
Приједор, предавања о теми сатире - Фото: СРНА
Приједор, предавања о теми сатиреФото: СРНА

Максимовић, професор српске књижевности са Филозофског факултета у Нишу, рекао је на предавају "Усуд сатиричара или зашто нам нису потребни јубилеји да читамо Радоја Домановића" да је Домановић писац је који је препознао суштинске проблеме у менталитету и животу српског народа и зато је актуелан дуже од 120 година.

Максимовић је истакао да је Домановић, препознатљив по мајсторству сатиричног приповједања, писац који је захваљујући тој врсти универзалних порука стално присутан у књижевној публици и нису потребни никакви јубилеји да би се подсјећали на овог писца и његово дјело.

- Судбина сатиричара је горка, опора и тешка у реалном животу, зато што он пише, казује и говори онда када хумористи и сви остали заћуте, али након њихове смрти њихово дјело поприми нову вриједност која их учини ванвременим - рекао је Максимовић.

Према његовим ријечима, афористичари данас највише наступају на друштвеним мрежама и нешто мање у сатиричним и сродним пубуликацијама.

Предавање је дио програма 49. Књижевних сусрета на Козари који се наставља сутра, када ће на Палежу, у срцу Козаре гдје је Скендер Куленовић први пут прочитао своју чувени поему "Стојанка мајка Кнежопољка", бити одржан традиционални "Спомен на Скендера" у виду малог поетског часа и полагање вијенаца на тамшње спомен-обиљежје.

Свечаност ће почети у 11.00 часова.