latinica  ћирилица
10/09/2021 |  07:20 ⇒ 11:01 | Аутор: РТС

Историја у Њујорку - Ема Радукану у финалу УС Опена

Осамнаестогодишња британска тенисерка Ема Радукану прва је квалификанткиња у историји тениса која се пласирала у финале неког гренд слем турнира, пошто је у полуфиналу УС Опена побиједила Гркињу Марију Сакари са 2:0 у сетовима (6:1, 6:4).
Ема Радукану (Фото: www.usopen.org) -
Ема Радукану (Фото: www.usopen.org)

Млада Ема Радукану поново противници са друге стране мреже није дозволила да узме ни сет. Фуриозно је ушла у меч, добила уводни гем на свој сервис, а потом одузела Марији Сакари сервис чим јој се указала прва брејк прилика.

Дјеловало је да ће Гркиња одмах узвратити брејк, пошто је утрећем гему повела са 0:40, али је Радукану освојила четири узастопна пеона, а потом и гем за вођство од 3:0.

Одмах затим је и други пут на мечу одузела сервис противници, па су јој још два гема у којима је сигурно сервирала и укупно изгубила само два поена, била довољна за убједљивих 6:1 на крају првог сета.

Сакари је боље ушла у други сет - први гем, у којем је сервирала, добила је без изгубљеног поена, али је већ у трећем она освојила само један, па је Радукану дошла до брејка који ће јој бити довољан за велику побједу јер је сигурно чувала свој сервис, не дозволивши противници ниједну брејк лопту у другом сету.

Тако Сакари није искористила ниједну од својих седам брејк шанси на мечу, а свих седам је имала у првом сету.

И Радукану и Сакари су меч завршиле са по четири ас сервиса. Сакари је имала један винер више (17-16), али и чак 33 неизнуђене грешке, у односу на свега 17 Еме Радукану.

Сакари се током целог меча мучила са сервисом - убацила је само 52 одсто својих првих, а ни други јој нису много боље функционисали, пошто је након њих освојила само 10 од укупно 29 поена. Направила је и пет дуплих грешака.

Британска тенисерка ће у финалу играти против Лејле Фернандез, која је у другом полуфиналном мечу савладала Арину Сабаленку. Биће то дуел две тенисерке рођене 2002. године. Фернандезова је искуснија на ВTA туру, а и нешто старија, пошто је дан након пласмана у полуфинале напунила 19 година, док Радукану још увек има 18.

Ема Радукану је у Њујорку, рачунајући и квалификације, побиједила девет противница и ниједној није препустила ни сет.

Редом су пред Британком у Њујорку падали Бибијан Шофс, Маријам Болквадзе и Мајар Шериф у квалификацијама, а затим у главном жријебу Стефани Вогел, Шуаи Жанг, Сара Сорибес Тормо, Шелби Роџерс, олимпијска шампионка Белинда Бенчић и Марија Сакари.

Британка је пред УС Опен била 150., а пред Вимблдон, прије само нешто више од мјесец дана, 338. тенисерка на свијету.