latinica  ћирилица
10/09/2021 |  08:24 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Данска: Укинуте све мјере рестрикције

Данци су од данас одбацили све мјере рестрикције уведене због вируса корона, укључујући посебне ковид пасоше који су били обавезни за улаз у ноћне клубове.

Ковид пасоши уведени су у марту 2021. године када је Копенхаген полако почео да ублажава ограничења.

Ове пропуснице укинуте су на свим мјестима 1. септембра, осим у ноћним клубовима, гдје од данас више неће бити потребни.

Сутра ће бити одржан концерт у Копенхагену уз присуство око 50.000 људи, и све карте су продате. Ово ће бити први овакав догађај у Европи.

- Наш циљ је слободно кретање. Оно што ће се сада догодити је да ће вирус циркулисати и да ће пронаћи оне који нису вакцинисани - рекла је епидемиолог Лоне Симонсен за АФП.

Она је додала да вирус сада више није друштвена пријетња, захваљујући вакцини.

- Вакцине су до сада пружале имунитет од нових сојева, али ако се појаве сојеви отпорни на вакцину, мораћемо да преиспитамо своју стратегију - рекла је Симонсенова.

Са око 500 дневних случајева заразе вирусом корона и стопом репродукције од 0,7, данске власти кажу да држе вирус под контролом.

Међутим, министар здравља Магнус Хојнике обећао је да Влада Данске неће оклијевати у брзом поновном увођењу ограничења ако буде потребно.

Власти инсистирају на томе да повратак нормалном животу мора бити праћен строгим хигијенским мјерама и изолацијом обољелих.

Данска је саопштила да ће помно пратити број хоспитализација - тренутно нешто мање од 130 - и спровести педантно секвенцирање како би пратила вирус.

Осим тога, трећа доза вакцине је од јуче на располагању ризичним групама.

Путници који улазе у Данску морају и даље предочити или ковид пасош или негативан пи-си-ар /ПЦР/ тест, а маске су обавезне на аеродромима.