latinica  ћирилица
10/09/2021 |  08:58 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан сјећања на 38 страдалих бораца Прве лакташке бригаде

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа обиљежен је дан сјећања на 38 бораца Прве лакташке лаке пјешадијске бригаде погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.
Лакташи - сјећање - Фото: СРНА
Лакташи - сјећањеФото: СРНА

На иницијативу Општинске борачке организације и уз подршку општине, откривена је спомен-плоча, постављена на згради фудбалског клуба Лакташи, на мјесту гдје је и формирана Бригада 3. јула 1992. године, саопштено је из ове општине.

Начелник општине Лкаташи Мирослав Бојић изјавио је да херојство српског војника, посебно исказано у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, не смије и неће бити заборављено.

- Оно је путоказ данашњим и будућим генерацијама како се брани слобода и чува отаџбина. Наше друштво ову неизмјерно велику жртву никада неће заборавити и у приоритету нашег дјеловања и даље ће остати заштита породица погинулих, ратних војних инвалида и бораца одбрамбено-отаџбинског рата - поручио је Бојић.

Предсједник Борачке организације Лакташи Остоја Билак описао је ратни пут ове бригаде, од Пруда и Оџака до Озренско Возућког ратишта, али и њихово страдање.

- У овим биткама и у току рата, нажалост, 38 војника је погинуло, а седам припадника Прве лакташке лаке пјешадијске бригаде је нестало - рекао је Билак.

У Лакташима је јуче обиљежен дан сјећања на 38 страдалих бораца Прве лакташке лаке пјешадијске бригаде у одбрамбено-отаџбинском рату.