latinica  ћирилица
10/09/2021 |  09:10 | Аутор: Глас Српске

Међународни сајам књиге у уторак у Бањалуци

Љубитељи доброг штива моћи ће да пазаре најбоља издања свјетске и српске књижевности, те да уживају у промоцијама дјела на 26. међународном сајму књиге који почиње у уторак у организацији Гласа Српске.
Сајам књига, Бањалука (архив) - Фото: Глас Српске
Сајам књига, Бањалука (архив)Фото: Глас Српске

Смотра посвећена писаној ријечи свечано ће бити отворена у 18 часова у Спортској дворани Борик бесједом књижевнице Тање Ступар Трифуновић, а у 19 сати биће промовисана књига "Ајнштајн и Ја", ауторке Габријеле Грејсон.

О овој романсираној биографији Милене Марић Ајнштајн говориће Бора Бабић у име издавачке куће "Академска књига". Сајам ће трајати до 20. септембра, а књигољупци ће моћи да га посјете од 10 до 21 час, осим посљедњег дана, када ће улаз бити отворен до 18 часова.

На овогодишњој манифестацији наслови свјетских класика и бестселера обрадоваће посјетиоце свих генерација. Најмлађи читаоци ће моћи да пронађу најљепше дјечије романе и збирке, али и уџбенике који су им неопходни за образовање. Старији ће, пак, моћи да пронађу разноврсну литературу у складу са интересовањима.

Другог дана сајма, у сриједу, са почетком у 11 часова публици ће бити представљена збирка пјесама за дјецу "Стонога Елвира тражи педикира" Мирјане Булатовић, у издању Фондације "Ршум".

Истог дана у 17 часова биће представљена "Изабрана дјела Светозара Ћоровића 1, 2, 3", која је приредио професор Душко Певуља, а објавила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске. О дјелу ће говорити директорица НУБРС Љиља Петровић Зечић, уредник књиге Берислав Благојевић и приређивач Душко Певуља.

Након тога, у 18 часова, планирана је промоција књига "Свети Сава", "Тврђаве Србије", те "Дворци Србије" у издању "Дата статуса" из Београда.

Руководилац Сајма књиге Петра Ивић истакла је за Глас Српске да ће ове године посјетиоци моћи да уживају у веома богатој понуди.

Ове године на сајму су присутни издавачи из Србије на заједничком штанду Министарства културе и информисања Републике Србије.

Посјетиоцима ће своја издања представити из Удружења професионалних издавача Србије Академска књига, Геопоетика, Клио, Еволута, Одисеја, ХераЕду и Штрик.

Из Удружења издавача и књижара Србије учествоваће Агора, Партенон, Албатрос плус, Дата статус, Беген, Book.