latinica  ћирилица
10/09/2021 |  09:50 | Аутор: СРНА

Путин-Лукашенко: Напредак ка интегрисању економија двије земље

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко саопштили су да су остварили напредак ка интегрисању економија двије земље.
Путин и Лукашенко (Фото: Sputnik/Екатерина Штукина) -
Путин и Лукашенко (Фото: Sputnik/Екатерина Штукина)

Они су се јуче састали пред одржавање великих заједничких војних вјежби руске и бјелоруске војске.

Путин је касно синоћ изјавио да су се двојица лидера сагласили да координишу макроекономску политику двије земље, уведу заједничке пореске и царинске мјере, те да ускладе друге финансијске контроле.

Он је рекао да ће се земље кретати ка интеграцији енергетских тржишта, одржавајући у исто вријеме врло снижене цијене испоруке природног гаса Бјелорусији, те да ће Русија обезбиједити бјелоруској влади додатних 630 милиона долара у зајмовима.

Текстови споразума нису објављени, нити су Путин и Лукашенко јавно потписали било какве документе.

Двојица званичника најавили су нове економске споразуме, али нису увели заједничку валуту нити су детаљно говорили о било каквим политичким или споразумима на пољу одбране, пренио је "Гардијан".

- Економски темељи се морају поставити прије даљег кретања политичким путем - истакао је Путин, уз напомену да са Лукашенком није разговарао о потенцијалној политичкој интеграцији.

Лукашенко је пред састанак са Путином изјавио да се нада да ће Бјелорусија купити велику количину оружја од Русије, укључујући борбене авионе, хелокоптере и напредне ракетне системе противваздушне одбране "С-400".