latinica  ћирилица
10/09/2021 |  10:48 ⇒ 11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић и патријарх Порфирије: У Доњој Градини биће изграђен меморијални центар

Председник Србије Александар Вучић пренио је данас, након разговора са патријархом Порфиријем, да је постигнут договор о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсјетило на све злочине над српским народом.
Александар Вучић са патријархом Порфиријем (Фото: instagram.com) -
Александар Вучић са патријархом Порфиријем (Фото: instagram.com)

- Данас смо коначно постигли договор, и преносим потврду српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, да свесрпско светилиште у Доњој Градини, на територији Републике Српске и БиХ, подигнемо велики меморијални центар у којем би подсјетили на све злочине над српским народом, да не буде затрто њихово страдање - објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Србија ће финансирати изградњу са 80 одсто, а Република Српска са 20 процената.

Вучић је указао да је 80 година је од стварања најмонструозније фабрике срмти у Европи - система логора Јасеновац.

Пренео је да су током данашњег састанка били у контакту са Додиком, и да је разговарано како и на који начин да се оснажи култура памћења, како да да не буду заборављене јасеновачке жртве, шта је то шта може да држава помогне СПЦ која има значајну улогу у целом процесу.

- Разговарали смо и чули и од патријарха и владике Јована о ситуацији у самом јасеновачком комплексу гдје српска црква има велики број објеката у свом власништву, гдје треба много тога да обновимо. Република Српска помаже у обнови српске школе у Јасеновцу, а ми ћемо учествовати у обнови објеката, као и обнови пакрачке библиотеке и пакрачког двора сједишту епархије - указао је он.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је указао да важна институција, Музеј жртава геноцида, који је створен 1992. нема своје просторије, и да је договорено да се покуша на простору Старог сајмиста да се оне успоставе. Међутим, додао је да постоје имовински проблеми, и да ће се покушати да се то ријеши - да се види како да ти људи који ту у складу са правом и без права користе одређени простор - те потом отворе неки од павиљона који би били право мјесто за Музеј жртава геноцида, који би показа цијелом свијету страдање Срба.

Према његовим ријечима 22. априла кренуће се у реализацију тог подухвата.

- Заједно ћемо поднијети иницијативу да лијева обала Саве добије назив Обале јасеновачких жртава, што би обухватило све жртве и српске, јеврејске, ромске и све друге. Вјерујемо да ће то наићи на одобрење градских власти. Циљ је да свјетској јавности укажемо кроз шта је српски народ пролазио прије 80 година, да се шири истина - нагласио је Вучић.

Рекао је да је задовољан што држава може да учествујем у ономе што је од великог значаја за наш народ, поносан што Србија и српски народ памте, што никада неће заборавити ужасне злочине у Јасеновцу.

- Србија данас то може да учини, Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дјело не буде заборављено - поручио је Вучић.