latinica  ћирилица
10/09/2021 |  11:03 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Брисел скинуо Србију са листе безбједних дестинација

Европска унија уклонила је Србију и још пет земаља са листе безбједних дестинација за путовање због ситуације са епидемијом вируса корона.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Осим Србије, са листе су уклоњени Јапан, Албанија, Јерменија, Азербејџан и Брунеји, што значи да ће се посјетиоци или они који се враћају из тих земаља вјероватно суочити са пооштреном контролом, попут тестова за ковид или карантином.

У саопштењу Европског савјета које је објављено јуче наводи се да је на листу додат Уругвај.

Измијењену листу ЕУ чини 12 земаља, укључујући Аустралију, Канаду и Саудијску Арабију, а безбједним дестинацијама сматрају се и кинеске територије Хонг Конг и Макао.

Блок и даље допушта улаз већини вакцинисаних посјетилаца који нису из ЕУ, иако се могу примјењивати тестови и периоди самоизолације, што зависи од чланица Уније, које појединачно уводе такве мјере.

Унија листом настоји да обједини правила путовања у цијелом блоку, савјетујући да се укину ограничења, што, међутим, не обавезује поједине земље ЕУ, које су слободне да саме одређују своју граничну политику.

Њемачка је, на примјер, већ раније додала Албанију, Азербејџан, Јапан и Србију на своју листу "подручја високог ризика", за која важе строжа ограничења уласка.