latinica  ћирилица
10/09/2021 |  11:20 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Шамац: Изложба поводом Међународног дана писмености

Народна библиотека Шамац приредила је данас у просторијама читаонице изложбу поводом Међународног дана писмености, која ће трајати до понедјељка, 13. септембра.
Шамац, међународни дан писмености - изложба - Фото: СРНА
Шамац, међународни дан писмености - изложбаФото: СРНА

Директор Народне библиотеке Шамац Драгица Боројевић рекла је да су настојали да кроз изложене илустрације и дио правописних правила, те "Правописни речник српског језика са правописно-граматичким саветником", истакну значај писмености за појединца, заједницу и друштво.

- Поставили смо и кутију гдје наши посјетиоци могу /анонимно/, уколико желе, да подијеле са нама неке од најчешћих правописних грешака које праве - навела је Боројевићева.

Она је истакла да је циљ обиљежавања Међународног дана писмености да се дјеца и грађани упознају о томе колику изванредну вриједност заправо има писана ријеч, као и сама култура читања.

Боројевићева је најавила да ће у другој половини септембра Библиотека традиционално извршити пријем ученика првих разреда основних школа са подручја општине Шамац, при чему је за првачиће упис бесплатан, а наградиће их и симболичним поклонима.

- За октобар, мјесец књиге, спремамо неколико занимљивих радионица у сарадњи са ученицима и наставницима, у виду књижевних квизова, изложби, литерарних радова и слично - рекла је она.

Народна библиотека Шамац тренутно има 22.205 наслова и више од 500 активних корисника.

Идеја за обиљежавање Међународног дана писмености се јавила у септембру 1965. године у Техерану.