latinica  ћирилица
10/09/2021 |  13:00 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Служен парастос за 11 убијених Срба на Црном врху

Парастосом, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа на Спомен-плочу На Црном врху код Зворника обиљежено је данас 29 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила које су 10. септембра 1992. године из засједе убили припадници муслиманских снага из Сребренице и Каменице.
Парастос за 11 убијених Срба на Црном врху - Фото: СРНА
Парастос за 11 убијених Срба на Црном врхуФото: СРНА

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих, представници Градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Градске борачке организације, Удружења ратних војних инвалида, те представници Полицијске управе, града Зворника и општине Осмаци.

Предсједник Градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је да се и послије 29 година од злочина који се догодио на овом мјесту окупљају и одају почаст невино страдалим лицима која су том моменту била само путници у колони возила.

Марковић је, обраћајући се присутним, рекао да су у тој колони били припадници Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Српске који нису били наоружани, као и цивили.

- Тај злочин су из засједе извршили муслимани из Сребренице и Каменице код Зворника дубоко у унутрашњости Републике Српске - рекао је Марковић.

Он је нагласио да се предмет Црни врх, који је документован, налази у ладицама Тужилаштва БиХ које, изгледа, није заинтересовано за покретање истраге о овом злочину.

Подсјетивши да су у нападу на конвој возила на Црном врху убијена лица из Рогатице, Олова, Источног Сарајева и са зворничког подручја, Марковић је додао да овај злочин не смије никада бити заборављен.

Марковић је поручио институцијама БиХ и Републике Српске да се више посвете истраживању ратних злочина који су почињени над српским народом на овим просторима.

- Свједоци смо да су Срби били жртве у току грађанског рата, али смо сада свједоци да су они послије рата жртве правосудних институција БиХ - истакао је Марковић.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Скупштине Борачке организације Републике Српске Марко Милошевић рекао је да је жалосно да нико није одговарао за овај злочин, иако се зна ко га је извршио.

Он је осудио све злочине који су почињени на свим странама у протеклом рату и пожелио да се овако нешто никоме и никада не догоди.