latinica  ћирилица
10/09/2021 |  13:00 | Аутор: СРНА

Петру Сарићу награда "Светозар Ћоровић" за 2021.

Књижевну награду "Светозар Ћоровић" за 2021. годину добио је књижевник из Брезовице на Косову и Метохији Петар Сарић за роман "Клобук", саопштило је Српско просвјетно и културно друштво Просвјета из Билеће.
Књига (илустрација) -
Књига (илустрација)

Жири за додјелу Награде "Светозар Ћоровић" једногласно је одлучио да она ове године припадне Сарићу за роман објављен у Српској књижевној задрузи из Београда.

У саопштењу је наведено да је жири, у саставу предсједник Јован Делић и чланови Марко Недић и Ранко Поповић, детаљно разматрао прозна остварења српских писаца објављена између прошлогодишњих и овогодишњих "Ћоровићевих сусрета" у Билећи.

Жири је, на завршном састанку, одржаном 25. августа, критички вреднујући ужи избор кандидата за награду сачињен на основу исцрпне анализе предложених књига приповједачког и романескног жанра, одлучио да Сарић добије награду "Светозар Ћоровић".

У образложењу жирија наведено је да је Сарић романом "Клобук" високе књижевне квалитете свога досадашњег дела потврдио изузетно сложеном романескном причом о животу српског народа источне Херцеговине у другој половини 19. вијека.

У роману се преплићу два кључна садржинска тока, при чему се један односи на породицу главног лика у његовом раном детињству и отпор српског народа турској власти, а у другом се послије фабулативног преокрета прати живот главног лика у Стамболу и повратак у Херцеговину на мјесто заповједника тврђаве Клобук крај Требиња.

- Тема двојног идентитета оног дијела српског народа који је силом прешао у ислам првенствено је постављена као психолошки проблем из којег се рађа дубоки морални расцјеп у главном лику романа - наведено је у образложењу.

Жири је нагласио да је аутор садржину свога дјела обогатио експресивним стилом својственим његовој цјелокупној прози, идентитетским двојством главног лика, поступком контраста између првог и другог дијела романа и наговијештеном семантичком загонетком на његовом крају.

Награда се додјељује на културној манифестацији "Ћоровићеви сусрети" у Билећи.

Награда из историје "Владимир Ћоровић" за 2021. годину једногласно је припала Срћану Рудићу, научном савјетнику Историјског иститута у Београду за дјело "Босанска властела у 15. веку".

Жири је оцијенио да је Рудић овим дјелом дао изузетно значајан допринос српској историографији и тиме је у потпуности заслужио ово високо признање.

Жири за ову награду чинили су професор Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић, професор Универзитета у Београду Милош Ковић и професор Универзитета у Косовској Митровици Радмило Пекић.

Та награда ће бити уручена на 23. Међународном научном скупу историчара у Гацку, која се ове године одржава од 16. до 18. септембра у Гацку и Фочи.