latinica  ћирилица
10/09/2021 |  13:36 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Кошарац: Русији испоручене пошиљке садног материјала поврћа из БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац потврдио је да су на руско тржиште испоручене пошиљке садног материјала поврћа из БиХ након успјешно завршене фитосанитарне контроле и свих осталих обавезних инспекцијских процедура.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Он је прецизирао да је ријеч о хибридном контејнерском расаду парадајза од 72.000 комада, који је послат у Русију у двије пошиљке по 36.000 комада 24. августа и 7. септембра.

Испоручилац пресадница поврћа је компанија "Адрија-Хисхтил" из Чапљине, која има високу годишњу производњу садница, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Наши интензивни преговори са руском страном резултирали су позитивним вијестима за домаће пољопривреднике. Успјели смо да испоручимо садни материјал поврћа у Русију, која је наш важан спољнотрговински партнер - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је руска фитосанитарна служба, након детаљних инспекцијских провјера примљене документације, уз активно учествовање Министарства спољне трговине и економских односа и Управе БиХ за заштиту здравља биља, дозволила увоз ових пошиљки.

- Успјешан пласман садног материјала поврћа на захтјевно руско тржиште даје нам увјерење да ће у наредном периоду овај посао бити настављен у корист домаћих произвођача. Увјерен сам да ће успјешна сарадња са Русијом отворити простор и за друге произвођаче из Републике Српске и Федерације БиХ како би своје производе пласирали на руско тржиште - рекао је Кошарац.

Подсјетио је да је БиХ раније одобрен наставак извоза садница воћа у Русију, након чега су домаће компаније оствариле успјешан пласман својих производа на тржиште ове државе.

- С обзиром на то да Република Српска и ФБиХ имају потенцијале и перспективу за производњу садног материјала, наш циљ је да унаприједимо посао и јачамо спољнотрговинску размјену са Русијом. Отварање нових тржишта је политика од које нећемо одустати, јер смо опредијељени да штитимо домаћу производњу и стварамо услове за наставак и развој домаћих пољопривредних капацитета - поручио је Кошарац.