latinica  ћирилица
10/09/2021 |  13:58 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Извршен технички пријем гасовода у Рафинерији нафте "Брод" (ФОТО/ВИДЕО)

Рафинерија нафте "Брод" завршила је изградњу гасовода дужине 5,5 километара, у који је уложено 4,9 милиона евра.
Рафинерија Брод - Фото: РТРС
Рафинерија БродФото: РТРС

Генерални директор Рафинерије нафте "Брод" Анатолиј Караљус је у изјави новинарима подсјетио да се у новембру 2019. године кренуло у реализацију гасног програма у Рафинерији, а ријеч је о изградњи гасовода испод корита ријеке Саве.

- Изградња гасовода је завршена, а реализација овог пројекта је вриједна око пет милиона евра - рекао је Караљус.

Он је рекао да је гасоводом природни гас стигао у Рафинерију у првој фази за властите потребе.

- Завршени су послови подешавања у котловници Рафинерије, преводи са мазута на гас - рекао је Караљус и додао да се увођењем овог носиоца енергије постиже важан позитиван еколошки ефекат - смањење емисије штетних гасова.

Караљус је рекао да ће реализацијом овог пројекта доћи до нових радних мјеста и развоја нових производа.

Он је истакао да су током покретања овог гасовода добијене све потребне дозволе и лиценце, те да је заврешена реализација наредне фазе гасног програма Рафинерије нафте "Брод".

Рафинерија Брод (Фото: РТРС)

- Наредна фаза је изградња постројења за производњу компримованог гаса. На тај начин ћемо добити нови производ - компримирани гас који ћемо реализовати на бензинскум пумпама и за друге потрошаче - рекао је Караљус.

Технички пријем је извршио УНИС Институт Пале, који је лидер у пружању услуга из области вршења послова техничког прегледа објеката, пројектовање, нострификација, ревизија техничке документације, заштита на раду, заштита од пожара и заштита животне средине.

Момир Рондаш из УНИС института рекао је новинарима да је формирана комисија која је у складу са инвестиционо-техничком документацијом обишла објекат и извршила преглед изведених радова на изграђеном објекту гасовода.

- Комисија је установила да су радови уредно изведени у складу са прописима, нормативима, инвестиоционо-техничком документацију, те је сачинила извјештај и записник о извршеном техничком прегледу и доставила Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију које је уредно издало употребну дозволу - рекао је Рондаш.

Рондаш је рекао да објекат испуњава све услове и изграђен је са прописима Републике Српске, са нормативима и уграђеним материјалом који посједује одговарајуће атесте и као такав задовољава све услове да може да се стави у функцију.

Главни извођач радова била је компанија "Термоелектро" из Брчког, а представник ове компаније Ацо Беновић рекао је новинарима да су ово врло ријетки пројекти и да је за ову компанију као извођача био изазов да се уради једно овакво постројење.

Он је додао да је компанија урадила све грађевинске и машинске радове на до сада урађеној гасификацији Рафинерије.