latinica  ћирилица
10/09/2021 |  14:06 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Успјешна примјена система "е-беба" и у Фочи

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић изразила је задовољство што је информациони систем "е-беба", који поједностављује процедуру пријаве новорођенчета и омогућује одређивање матичног броја још у породилишту, почео успјешно да се примјењује у Фочи од 20. августа.
Сенка Јујић у Фочи - Фото: СРНА
Сенка Јујић у ФочиФото: СРНА

Јујићева је навела да су од 20. августа до данас 24 бебе, које су се родиле у Универзитетској болници Фоча, на овај начин уписане у матичне књиге рођених.

- Одређен им је матични број, а извод из матичне књиге рођених и увјерење од држављанству су им стигли кући или су на путу до куће, односно до родитеља - рекла је Јујићева новинарима у Фочи након састанка са начелником ове локалне заједнице Миланом Вукадиновићем.

Она је подсјетила да је носилац овог пројекта Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске уз подршку министарстава управе и локалне самоуправе, те здравља и социјалне заштите и унутрашњих послова, а укључене су и локалне заједнице у којима постоје породилишта.

- Након што дијете дође на свијет, медицински радник уноси основне податке у базу података који електронским путем стижу у матичну службу, након тога у Министарство унутрашњих послова, а одатле поново у матичну службу. То значи да родитељ добије извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству на кућну адресу, чиме је крајња услуга према грађанину подигнута на виши ниво и родитељи немају више беспотребно губљење времена и обавезу ходања по шалтерима - истакла је Јујићева.

Пројекат "е-беба" похвалио је и начелник општине Милан Вукадиновић.

- Ријеч је о веома добром пројекту који ће скратити процедуре и олакшати грађанима и родитељима дјеце да добију све што им је неопходно - рекао је Вукадиновић.

У пројекат "е-беба" укључен је и Фонд здравственог осигурања, тако да и у ту установу електронским путем стижу подаци за новорођено дијете да би му се издала електронска здравствена књижица.