latinica  ћирилица
10/09/2021 |  15:10 | Аутор: СРНА

У понедјељак почиње осми талас анкетирања домаћинстава у Српској

Републички завод за статистику ће од понедјељка, 13. септембра, У Републици Српској спроводити осми талас анкетирања домаћинстава с циљем израде главног оквира узорка.
Завод за статистику - Фото: РТРС
Завод за статистикуФото: РТРС

- Ријеч је о веома значајној активности, будући да главни оквир узорка служи као основа за сва остала анкетна истраживања, као што су анкете о радној снази, потрошњи домаћинстава, употреби информационо-комуникационих технологија и других - саопштено је из Републичког завода за статистику.

У саопштењу је наведено да упитник садржи истих 13 питања као што је то био случај и у претходних седам таласа, попут оних о имену и презимену, полу, датуму рођења, статусу објекта, броју чланова домаћинства, старосној структури, образовним карактеристикама.

Анкетирање врше овлаштени анкетари који имају акредитације Републичког завода за статистику.

У саопштењу је наведено да, умјесто упитника на папиру, овлаштени анкетари користе лаптопе са постављеном апликацијом, помоћу које врше унос података и достављају их Заводу свакодневно.

- Ова Активност траје три године, а статистичке институције у БиХ спроводе је у 12 таласа, односно тромјесечја - наведено је у саопштењу.

Сви подаци које Завод прикупи су повјерљиви и биће кориштени искључиво за статистичке сврхе, због чега из Завода позивају становништво да се одазове и тако допринесе успјеху будућих статистичких истраживања.

Из Републичког завода за статистику напомињу да ће анкетари приликом анкетирања примјењивати мјере које се односе на превенцију ширења вируса корона.