latinica  ћирилица
10/09/2021 |  15:16 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Вулић: Над Србима у Возући спроведен геноцид

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић указала је да се и послије 26 година не зна гдје су тијела 129 Срба које су на монструозан начин на подручју Возуће и Озрена убили припадници тзв. Армије БиХ и џихадисти, да је на том простору почињен геноцид, незадовољна што Бошњаци у близини славе.

- Питање је да ли ћемо то икада и сазнати гдје су њихова тијела закопана и зашто њихове мајке немају право на истину ко им је на један нељудски начин скрнавио тијела и сакрио - изјавила је Вулићева новинарима у Стогу, одредишту марша "Стазом егзодуса" који је јутрос кренуо из Тумара поводом 26 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини Криваје и са јужног дијела Озрена.

Вулићевама сматра лицимјерним да се из године у годину српски војник и руководство омаловажава и подмеће да су геноцидаши од стране политичког Сарајава.

- Овдје смо свједоци да је 18 српских тијела обезглављено и то није могао неко случајно урадити већ искључиво намјенски, циљано се иживљавало над тијелима српских младића и то је геноцид - рекла је Вулићева која код Цркве Светог Ђорђа у Стогу очекује учеснике колоне.

Незадовољна је и што Бошњаци на свега неколико метара од овог мјеста данас славе, те упитала зашто то раде.

- Они сматрају да су хероји, видите истакнуте су њихове заставе на сваком ћошку и сматрају да су Србе истребили са овог подручја - навела је Вулићева.

Она је поручила да се о томе мора причати и гласно говорити и исто тако позвати представници међународне заједнице, као и бивши високи представник Валентин Инцко да се изјасне да ли је то уреду и питати их да ли је то геноцид.

Према њеним ријечима, једнострани приступ не доноси ништа добро, нема будућности у БиХ на такав начин.

Вулићева је истакла да Срби морају да буду искрени, јасни и гласни када су у питању историјске чињенице да су Срби искључиво борили за свој народ и отаџбину, те истакла да о питању одрживог повратка Бошњаци имају и остварују већа права у Републици Српској него Срби у Федерацији БиХ.

Навела је примјер подјеле пакета помоћи Србима у федералним општинама. "Када се Срби пријаве за реконструкцију њихових кућа које су и данас само на темељима тотално уништене или оскрнављене, власти ФБиХ по кантонима донесу одлуку да Срби могу добити пакет помоћи, међутим он никада не буде испоручен и на тај начин врше малверзације, јер их статистички воде као испоручене", изјавила је Вулићева

Она је истакла да су све то разлози због чега се Срби сигурно осјећају само у Републици Српској.