latinica  ћирилица
10/09/2021 |  15:23 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

Шумско газдинство Милићи - од губиташа до позитивног пословања

Вршилац дужности директора Шумског газдинства "Милићи" Зоран Кипић изјавио је данас Срни да је задовољан тренутном ситуацијом у овом газдинству, будући да је по преузимању дужности затекао минус од око 160.000 КМ, а да је на крају августа газдинство пословало са добитком од приближно 50.000 КМ.
Трупци - Фото: РТРС
ТрупциФото: РТРС

Кипић, који је дужност преузео 21. априла, истакао је да су у овом газдинству успјели да измире претходна дуговања и да покрену процес производње.

- Када сам дошао у ово газдинство, порези и доприноси били су уплаћени за октобар прошле године, а посљедња исплаћена нето плата била је децембарска. До сада смо успјели да измиримо претходна дуговања, исплатимо шест плата, седам доприноса, пун регрес, и са јуном мјесецом ове године измирили смо све обавезе према извођачима радова и све приспјеле обавезе - навео је Кипић.

Он је изразио задовољство и због испоруке дрвних сортимената купцима јер ће до краја ове године успјети да испоштују уговорене количине.

- Велика је потражња за трупцима четинара, али ћемо се потрудити да купци буду задовољни, посебно локални произвођачи који имају предност, са којима имамо одличну сарадњу у смислу наплате испоруке шумских дрвних сортимената. Битни су нам и остали купци, тако да вјерујемо да ћемо на крају све испоштовати - навео је Кипић.

Кипић је напоменуо да у ШГ "Милићи" тренутно раде на дознаци шумских дрвних сортимената, да би на вријеме започели послове у наредној години.

- Потребно је расписати тендере да би стартовали од јануара наредне године, ту су нам основна карика извођачи радова, и да физички обим производње доведемо изнад 90 одсто, што нам је циљ, а подсјетићу да је он у априлу ове године био 60 процената - нагласио је Кипић.

Шумско газдинство "Милићи" газдује са 12.000 хектара површине шуме. Тренутно има 48 запослених и четири приправника, што је у складу са систематизацијом радних мјеста.