latinica  ћирилица
10/09/2021 |  15:51 | Аутор: РТС

Укинут притвор Мирославу Алексићу, добија наногицу

Мирославу Алексићу, власнику школе глуме, кога је више полазница школе оптужило за силовање укинут је притвор.

Апелациони суд у Београду укинуо је притвор власнику школе глуме Мирославу Алексићу оптуженом да је силовао и полно узнемиравао више полазница те школе и одредио му мјеру забране напуштања стана уз електронски надзор (кућни притвор уз наногицу). 

Алексић је у притвору од 16. јануара, када је ухапшен. Припремно рочиште за суђење заказано је за 1. октобар.

Овом одлуком усвојена је жалба одбране и преиначено је рјешење Вишег суда у Београду који је Алексићу продужио притвор решењем од 26. августа због опасности да би у кратком року могао да понови кривично дело, као и због узнемирења јавности.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да је тај суд закључио да мера притвора више није једина могућа мера за спречавнаје опасности да ће у случају пуштања на слободу Алексић у кратком року поновити кривично дјело и да ће доћи до узнемирења јавности које би угрозило правично вођење кривичног поступка.

- По мишљењу Апелационог суда ове опасности су таквог интензитета да се могу спријечити мјером забране напуштања стана уз електронски надзор - нагласила је Пиљић.

У складу са законом, рочиште ће бити затворено за јавност и на њему ће се кратко изјаснити о кривици, а потом ће се утврђивати који ће се докази изводити на суђењу.

Суђење ће бити заказано по завршетку припремног рочишта и требало би да буде јавно, осим ако учесници поступка не затраже од суда искључење јавности због заштите приватности.

Алексић је оптужен за четири кривична дјела силовања, од тога два у продуженом трајању и пет кривичних дијела полног узнемиравања, од чега су два такође квалификована у продуженом трајању.