latinica  ћирилица
10/09/2021 |  16:23 | Аутор: СРНА

Околић: Опструише се проналазак тијела несталих Срба

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић указао је да се опструише проналазак тијела 129 Срба несталих на подручју Возуће и Озрена, која њихове породице траже већ 26 година.

Околић сматра да у БиХ до помирења може доћи само компромисом, што подразумијева да се породицама омогући да дођу до тијела својих најмилијих.

- Овдје је проблем друге природе. Да је технички да се не зна гдје су тијела, то би се могло и сватити, али овдје поред многобројних свједока и извјештаја очито види да је у питању опструкција - навео је Околић.

Он је упозорио да такве опструкције никуда не воде и да нису коректне, ни сврсисходне.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић поручио је да појединци и институције не треба и не смију стати у трагању тијела несталих Срба, све док се и посљедња кост не пронађе и достојанствено сахрани.

Саво Стојчић из Горњих Смртића у Прњавору, изгубио је сина у Стогу, чије је тијело размијељено 1994. године.

Он је навео да ове године први пут долази на мјесто страдања двадесетдеветогодишњег сина и да га срце боли.

Љубиша Благојевић је са свега 16 година протјеран из родне Свињашнице, у којој је прије рата било око 200 домаћинстава, а данас свега један повратник.

Он је рекао да нема простора говорити ни планирати о повратку у родни крај, јер, како истиче, и оно што се успије обновити или изградити буде предмет девастације или крађе.

Протојереј-ставрофор Зоран Живковић је пред Спомен-крстом у порти Цркве Светог Ђорђа у мјесту Стог у Завидовићима служио парастос страдалим Србима.

Код спомен-крста вијенце су положили испред институција Републике Српске савјетник у Влади Стјепан Мацановић, у име заједничких институција замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић и посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић.

Вијенце су положили и представници Завичајног удружења "Завидовићана" из Добоја, Полицијске управе Добој, општина Добој, Србац, Петрово, Модрича, Вукосавље, борачких организација из Петрова и Српца, Удружења "Пети одред специјалне бригаде полиције" из Добоја, "Ветерани Републике Српске".

Вијенце су положили представници Координације делегација удружења избјеглица из Београда, те припадници некадашње Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде и припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

У мјесту Стог у општини Завидовићи у Федерацији БиХ данас је завршен марш "Стазом егзодуса 2021" на којем је учествовало неколико стотина људи.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ал Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започетог 1992. године.