latinica  ћирилица
10/09/2021 |  18:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Погубљен лидер покрета отпора у Панџширу

Талибани су погубили брата бившег потпредсједника Авганистана Амрулаха Салеха, који је био један од лидера Националног фронта отпора у провинцији Панџшир.

Вијест о егзекуцији Салеховог брата Рахулаха Азизија долази неколико дана након што су талибани преузелио контролу над Панџширом, посљедњом провинцијом која им је пружала отпор.

- Убили су мог стрица. Убили су га јуче и не дају нам да га сахранимо. Стално говоре да његово тијело треба да труне - навео је Ебадулах Салех у текстуалној поруци, преноси Ројтерс.

На налогу талибанске службе за информисање на урду језику Алемара каже се да је Рохулах Салех погинуо током борби у Панџширу.

Амрулах Салех, који се прогласио "привременим предсједником" након што је Ашраф Гани напустио земљу када су талибани освојили Кабул 15. августа, напустио је Панџшир и није познато гдје се налази.

Талибани су у понедјељак објавили да је провинција освојена након неколико дана интензивних борби и великих губитака на обје стране.

Панџшир је био посљедњи дио Авганистана гдје талибани нису имали потпуну контролу, а у њему дјелује антиталибански покрет Национални фронт отпора, који се мобилисао под вођством Ахмада Масуда, убијеног хероја антисовјетског отпора Ахмада Шаха Масуда.