latinica  ћирилица
10/09/2021 |  18:40 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Тужилаштво тражи притвор за Мехмедагића (ВИДЕО)

Уз захтјев да се директору ОБА Осману Мехмедагићу одреди једномјесечни притвор, Тужилаштво БиХ је Суду БиХ предочило доказе да је у најмање два наврата прекршио мјере забране од 16. јуна.
Осман Мехмедагић с адвокатима излази из Суда БиХ (Фото: С. Шантић) -
Осман Мехмедагић с адвокатима излази из Суда БиХ (Фото: С. Шантић)

Осим што су објективи фоторепортера забиљежили Махмедагића у друштву свједока бх. Тужилаштва Асима Сарајлића на шеријатском вјенчању Јасмине Изетбеговић, предметни тужилац Олег Чавка тврди и да су истим авионом отпутовали у Анталију, чиме је прекршена мјера забране приласка свједоку на удаљеност мању од 50 метара. Одлука Суда БиХ још није позната.

За дружење на шеријатском вјенчању Јасмине Изетбеговић доказ је прибављен путем медија, па мада је, на шта Мехмедагићева одбрана указује, њихов брањеник окренут леђима од свједока и делегата у Дому народа БиХ Асима Сарајлића, у истом су друштву, блискијем од дистанце од прописаних 50 метара. Путовање истим авионом, на и са годишњег одмора у Анталији, у оба правца, предметни тужилац Олег Чавка оцјењује као доказ непоштовања суда, као и предметне суткиње, која је раније Мехмедагићу изрекла најблаже мјере забране.

Чавка је рекао и да су затражили снимке са видео надзорних камера са Међународног аеродрома Сарајево.

Не износећи чврсто законско упориште о наводном незаконитом поступању Граничне полиције БиХ, која је на захтјев  Тужилаштва БиХ, а не Суда, доставила протоколе контроле путника на сарајевском аеродрому на дан путовања Мехмедагића и Сарајлића, бранитељка оптуженог Сенка Ножица тврди да су поступили незаконито. Наводно, њен брањеник као, како каже личност од посебног значаја за безбједност БиХ и свих њених грађана, не подлијеже уобичајеној пасошкој контроли путника. Ножица није на чисто да ли ће то, каже, неко сматрати прекршајем, а и да ли ће позивајући се на закон на који се пред новинарима није позивала лично суду указати на наводни прекршај.

Ножица, пак, има основа или повјерљивих сазнања, па тврди да се до краја овог мјесеца очекују, како је рекла, бурне одлуке за које мисли да ће све рашчистити и да ће се онда знати да ли се против њеног брањеника води кампања због неких, каже, личних или из објективних разлога. Подсјећамо да је предсједник ВСТС Халил Лагумџија дискретно најавио да очекује да ће другостепени дисциплински поступак против главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца бити завршен до краја септембра.