latinica  ћирилица
10/09/2021 |  18:52 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

Бањац: Изградња комплекса Доња Градина историјски пројекат за српски народ

Изградња меморијалног центра у Доњој Градини, на мјесту некадашње усташког логора Јасеновац, који ће бити свесрпско светилиште је вијест која радује цијели српски народ где год био, изјавио је Срни лидер Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Податак да ће реализацију пројекта спроводити заједно Република Србија и Република Српска додатно даје на снази и одлучности да коначно сва наша будућа покољења добију мјесто гдје ће моћи видјети колики је обим страдања и геноцида претрпио српски народ - поручио је Бањац.

Он је нагласио да је Доња Градина за сваког Србина свето мјесто гдје почива 700.000 невиних душа, а од чега 20.000 дјеце.

- Доња Градина је највећи српски град послије Београда. Та чињеница обавезује сваког Србина да заувијек чувамо сјећање на убијене и подсјећамо на злочин који никада више не смије да се догоди - истакао је Бањац.

Он је нагласио да ће овај комплекс помоћи култури сјећања српског народа да никада, без обзира колико нас има, не заборави геноцид који је почињен над српским народом.

- Ако заборавимо наше жртве, заборавили смо и ко смо и којем народу припадамо - истакао је Бањац.

Он је захвалио Његовој светости патријарху српском Порфирију, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Србије Александру Вучићу јер су смогли снаге и одлучности да започну реализације једног оваквог капиталног и историјског пројекта за сав српски народ.

Бањац је подсјетио да је српски народ други по броју страдалих у Другом свјетском рату у логорима, да је на подручју Балкана убијено више од милион Срба, те да не смије бити заборављено да је једино у систему концентрационих логора Јасеновац постојао логор за дјецу, а да су њемачки официри и генерали згрожавали на начин убијања који се ту примјењивао.

Он је додао да су Срби народ који зна да прашта, али да не смије заборавити злочинце и невине жртве.

- Будући спомен-комплекс у Доњој Градини биће мјесто сјећања на Холокауст који нас учи да је успомена на жртве задатак читавог народа, како се такав злочин никад не би поновио. Јасеновца, Доње Градине и невиних жртава треба да се сјетимо сваког дана, да нашу дјецу, младе генерације од Требиња до Новог Града, као и оне Србе који живе ван Републике Српске учимо о страдању српског народа, те памтимо злочине и злочинце којима се знају имена и презимена и да њеихова имена буду на стубу срама да се зна ко су били злочинци а ко жртве - поручио је Бањац.