latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:00 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Српска и Србија заједно граде Меморијални центар у Доњој Градини (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић договорили су да Република Српска и Србија изграде меморијални центар у Доњој Градини, на мјесту некадашњег усташког логора Јасеновац који ће бити свесрпско светилиште. Српска и Србија заједнички ће обиљежити 80-ту годишњицу оснивања система концентрационих логора Јасеновац.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

Договорено је да Република Српска помогне и обнову српске школе у Јасеновцу.

Додик и Вучић су током данашњег телефонског разговора договорили да градњу овог меморијалног центра са 80 одсто средстава финансира Србија, а 20 одсто Република Српска, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Изградња меморијалног центра сачуваће од заборава све српске жртве. Овај комплекс представљаће трајно подсјећање на стравичне злочине почињене над Србима на територијама које данас нису под контролом српског народа - рекао је Додик.

На значај изградње меморијалног комплекса указао је и предсједник Србије Александар Вучић након састанка са патријархом српским Порфиријем.

- Данас смо коначно постигли договор и преносим потврду Додика да у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнијем мјесту у Доњој Градини, на територији РС, БиХ подигнемо велики меморијални центар у којем бисмо подсјетили и на све друге злочине почињене над нашим народом на територијама које нису под контролом српског народа данас - рекао је предсједник Србије.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Морамо сачувати сјећање на почињене злочине и не заборавити зло, али треба да пронађемо и снаге за праштање, поручио је патријарх Порфирије.

- Велика је ствар да имамо манастир у Јасеновцу, да имамо меморијални центар , светилиште на другој страни обале ријеке и да имаммо музеј жртава геноцида јер то чини сваки зрео народ у односу на себе показујући поштовање и самоспознају. Јер без те претпоставке није могуће не само препознати и поштовати другога него учинити први корак у односу на њега - нагласио је српски патријарх.

Осим изградње меморијалног комплекса, Српска ће помоћи и обнову српске школе у Јасеновцу, док ће Србија помоћи обнову објеката у Јасеновачком комплексу и владичанског двора у Пакрацу, сједишту епархије западно-славонске.