latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:02 ⇒ 11/09/2021 | 17:06 | Аутор: РТРС

Тенденциозне информације БН телевизије да РТРС фаворизује одређене медије; Данима објављују нетачан преглед канала (ВИДЕО)

Капацитет Мултиплекса А није довољан да би га користио велики број телевизија у БиХ, чији се неки аналогни предајници гасе. Мали број њих, који су прије осталих послали захтјеве - укључени су у овај систем. Тако да су нетачне и тенденциозне информације БН телевизије да РТРС фаворизује одређене медије. Такође, намјерно или не, у информисању јавности БН не наводи да гашењем аналогних сигнала, њихово емитовање у већини домаћинстава није спорно, јер иду преко кабловских оператера. Аналогни сигнал, према процјенама Регулаторне агенције, користи мање од 20 одсто домаћинстава у БиХ.
Списак ТВ канала - Фото: РТРС
Списак ТВ каналаФото: РТРС

Три јавна сервиса и двадесет и шест комерцијалних телевизија у БиХ, по налогу РАК-а, остају без дијела аналогних предајника . Тај захтјев Босни и Херцеговини упутила је Хрватска, јер им предајници ометају увођење 5Г мреже. Радио телевизија Републике Српске управља Мултиплексом А дигитална област Козара Бањалука у коме је могуће дигитално емитовање. Осим јавних сервиса тако је прије четири године и прњаворској телевизији К3 омогућено укључење у овај систем због гашења појединих аналогних предајника. Укључена је и Алтернативна телевизија из Бањалуке након што је у јуну послала захтјев. У јулу и августу стигло је још захтјева, али на то РТРС из техничких разлога није могао да одговори позитивно.

Тренутни капацитет Мултиплекса А је 19, 9 Mbps. За добар квалитет СД резолуције неопходно је минимум 2 Mbps , а за ХД резолуцију минимум 4 Mbps. Према плановима и стратешким опредјељењима стручних служби и органа наше куће , РТРС ће у наредном периоду морати користити минимално 4 Mbps због емитовања у ХД резолуцији што смо као јавни сервис дужни да понудимо грађанима и гледаоцима Републике Српске.

Већ сада је заузето 70 одсто Мултиплекса А. Ту су осим наше телевизије укључена и остала два јавна сервиса и К3 који је , понављамо, то тражио прије четири године и Алтернативна телевизија, која је захтјев упутила у јуну, када није било захтјева нити једне телевизије па ни БН-а, Нове БХ, Радио Телевизије Херцег Босне и Тв Приједор, чији су захтјеви дошли касније. Није тачна ни слика коју данима гледамо на БН телевизији и њиховом порталу по којој је АТВ прва станица у Мултиплексу А. Распоред зависи од декодера, па и од крајњег корисника.

Парламентарна скупштина БиХ је 7. јула ове године тражила од Регулаторне агенције да обезбједи ресурсе за комерцијалне станице у оквиру Мултиплекса, што је тренутно непроводиво због техничких ограничења, наводе и у РАК-у.

У потпуности свјесна забринутости представника медијске заједнице да би у овом тренутку започето гашење аналогних предајника могло угрозити слободу медија и право грађана на приступ информацијама из различитих независних извора, Регулаторна агенција за комуникације БиХ одговорно тврди да се то неће и не може догодити, из јасног разлога што у БиХ као и у свим сусједним земљама, више од 80 одсто домаћинстава већ има приступ медијским садржајима који се дистрибуишу путем кабловских оператера и тај проценат свакодневно расте.

У РАК-у кажу да је ова Агенција надлежним институцијама БиХ и свим учесницима у процесу дигитализације благовремено презентовала све техничке податке и посебно упозорила на ограниченост расположивих капацитета за Мултиплекс А. Треба подсјетити и то да су К3 и АТВ у овај систем укључени по комерцијалним условима.

Повезане вијести:

РТВ БН неистинито представља распоред тв канала у емитовању путем Мултилпекса А