latinica  ћирилица
10/09/2021 |  19:07 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Вишковић са руководством компаније СПГ Гаспром договорио оснивање заједничког предузећа (ВИДЕО)

Још једна инвестиција у области гаса у Српској. Премијер Радован Вишковић на крају посјете Санкт Петербургу, са руководством руске компаније СПГ Гаспром договорио је оснивање заједничког предузеће. Инвестиција је вриједна 75 милиона марака.
Радован Вишковић у Заводу Невски Гаспрому - Фото: РТРС
Радован Вишковић у Заводу Невски ГаспромуФото: РТРС

Заједничко предузеће Републике Српске и руске компаније СПГ Гаспром, биће носилац пројекта изградње постројења за утечњавање природног гаса у Зворнику. То је договорено на састанку премијера Српске Радована Вишковића и представника руске компаније СПГ Гаспром.

- Ова компанија на простору Зворника ради утечњавање гаса, већ је на том простору компанија ријешила имовинско - правне односе, обезбијеђена је локација. Инвестиција је око 37 милиона евра и данас разговарамо око детаља дефинисања заједничког предузећа које ће се бавити тим пословима у наредном периоду - рекао је Вишковић.

Овим Република Српска, каже премијер, добија још једну инвестицију са руским партнерима.

- У току је израда идејног пројекта, а његова реализација у Зворнику брзо ће услиједити. Ми очекујемо да брзо кренемо у инвестицију - истакао је премијер Српске.

На састанку је разговарано и о споразуму који је са овом компанијом потписан још прије четири године. А да велики руски Гаспром има планове за Републику Српску, говори и најава градње крака гасовода Балкански ток кроз Републику Српску. Из Гаспрома су потврдили да нема препрека у изградњи гасовода и да радови теку како је и планирано.

Како ће се сарадња у наредне двије године одвијати у енергетици, али и у бројним другим областима од виталног значаја, дефинисано је у Мапи пута, коју је премијер Вишковић дан раније потписао са губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловом.

Документ дефинише наставак сарадње у привреди, култури и образовању. Успјешна посјета делегације Владе Русији била је шанса и за домаће привреднике и винаре који су својим производима тражили пут ка руском тржишту.